De volgorde in een trouwceremonie – zo verloopt het bij ons!

Van het ‘weggeven’ van de bruid door de vader tot het ja-woord en het tekenen van de akte… Weet jij hoe een huwelijksceremonie verloopt? Onze ceremoniespreker geeft tips. Dit is de inhoud van onze trouwceremonie.

De inhoud van een ceremonie:

Intrede van het bruidspaar en de suite

Kies je voor een trouwceremonie van Mint & Memories, heb je géén ceremoniemeester nodig. Want wij zorgen ervoor dat de suite en het bruidspaar op de correcte wijze hun intrede doen. Muziek is hierbij de perfecte onderstreping. Ga je voor één intredelied of twee? Soms heeft de bruid haar eigen lied. Wordt ze weggegeven door vader of begeleid iemand anders haar naar het ‘altaar’? Onze ceremoniespreker houdt ook telkens plaats voor de suite op de eerste rijen.

Lees ook: 4 creatieve manieren om je eigen trouwceremonie te betreden

De volgorde van een trouwceremonie vind je hier.

Welkomstwoord en openingsverhaal

In het welkomstwoord wordt iedereen hartelijk verwelkomd door jullie ceremoniespreker. Daarna volgt het openingsverhaal, gebaseerd op wie jullie zijn. We schrijven jullie verhaal aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en een aantal (video-)gesprekken. Ook interviewen we jullie vrienden en familie. Zo is het voor jullie géén voorgekauwde boel door de vele verrassende details. Let wel: jullie persoonlijke verhalen beperken zich niet alleen tot het openingsverhaal bij ons – de hele trouwceremonie draait om jullie! De inhoud van een ceremonie blijft overigens altijd geheim, ook voor jullie. Natuurlijk zullen we wel feiten checken bijvoorbeeld of de uitspraak van een naam.

(Wat met muziek? Lees hier meer over muziek tijdens jouw trouwceremonie.

Een plechtigheid van Mint & Memories is niet formeel, stijf of prekerig. Een huwelijksceremonie maak je pas persoonlijk en vooral oprecht door jullie liefdesverhaal te vertellen, maar dan eerder van het hier en het nu. Wat was jullie eerste indruk van elkaar? Hoe zijn de gevoelens gegroeid? Hoe ging het aanzoek? Grappige anekdotes horen daar zeker bij. In onze huwelijksplechtigheden wordt heel veel gehuild, maar ook veel gelachen. Onze ceremoniespreker brengt hierin een mooi evenwicht.

Lees hier het openingsverhaal van Sander en Nathalie

Lees hier het openingsverhaal van Inge en Tom

Lees hier het openingsverhaal van Lorenzo en Kaat

Bijdragen van vrienden en familie

Gelukkig is onze spreker niet altijd aan het woord; ook vrienden en familie krijgen een plaatsje in de plechtigheid. Wij vragen hen om zelf iets leuks te schrijven over het bruidspaar en dat dan te komen voorlezen. Is dit niet hun ding, dan kiezen ze een mooie tekst uit de literatuur en brengen die naar voor. Of trekken de ukelele uit hun broekzak. Of zingen een eigengemaakte song of brengen een dansje. Alles is mogelijk. Hoe creatiever jullie achterban, hoe creatiever de plechtigheid. Soms leest onze ceremoniespreker de zelfgeschreven tekst voor van jullie vriend of familielid, omdat anders de emoties te erg zouden worden. Vinden we allemaal prima.

inhoud van een ceremonie

Jawoord, trouwgeloften en ringwisseling

Voor de inhoud van een ceremonie mogen ze zeker niet ontbreken – de drie plechtige momenten. Onze trouwceremonie is over het algemeen verre van plechtig (lees: zwaar op de hand), maar geen trouwceremonie zonder het jawoord, de trouwgeloften aan elkaar en de ringwisseling. Zelden doen we een viering zonder (al staan we altijd open voor een ander ritueel of een plechtigheid zonder deze drie).

Jawoord

Met het jawoord antwoorden jullie naar waarheid of jullie met elkaar willen trouwen. Onze ceremoniespreker stelt jullie daarom een aantal vragen die peilen naar jullie intenties. Zijn jullie zeker van elkaar en zeg je ja? Elk jawoord wordt door ons op maat geschreven en is uniek voor elk bruidspaar!

Trouwgeloften

Met jullie zelfgeschreven geloften aan elkaar bevestigen jullie jawoord. Geen inspiratie om de geloften op papier te krijgen? Mint & Memories helpt je hierbij. We hebben een uitgebreide database met de mooiste voorbeelden ever. Meestal vragen we hier ook jullie getuigen te helpen.

Ringwisseling

Onze ceremoniespreker vraagt wie de ringen brengt. Dan fluisteren we bruid en bruidegom een paar mooie zinnen in, waardoor de ringwisseling (toch het mooiste moment van de trouwceremonie) een magisch-gouden randje krijgt. We verklaren jullie “officieel” man en vrouw, waardoor het publiek door het dak gaat.

Uittrede van de trouwceremonie

Zet jullie leukste uptempo-song nu maar klaar, want jullie gaan al dansend als man en vrouw weg. De gasten gooien met confetti of blazen bellen. Jullie fotograaf gaat vast plat op de buik, want dit is vaak de leukste foto van allemaal – jullie stralen, want nu kunnen jullie door naar de receptie en een glaasje (of twee) heffen op jullie nieuwe bestaan, samen met jullie lieve gasten.

Need help writing wedding vows? Follow these guidelines
Het zonovergoten strandhuwelijk van Tom en Inge