Hoe zelf een trouwceremonie schrijven: 4 dingen die je helpen met het creëren van je Mooiste Moment

Je trouwceremonie schrijven. Het kan overweldigend zijn. Van zodra je je achter je computer zet of achter je notaboekje, blijft het wit. Je scherm, je bladzijden en je geest. Wellicht bekruipt je het gevoel van toen je dat eindwerk van op de universiteit moest schrijven. Inderdaad is het overweldigend. Hoe begin je aan het schrijven van een trouwceremonie? Ik geef je tips.

Vind je stijl

Een trouwceremonie heeft een bepaalde stijl. Kort, lang, traditioneel versus non-traditioneel. Wij schrijven plechtigheden van om en bij de zestig minuten, maar in Amerika klokken de bruidsparen gemiddeld af op twintig. Kan dus perfect, he!

Religieus of net niet?

Hebben jullie een Joodse ceremonie? Of een humanistische? Misschien zijn jullie (of één van jullie) Protestants of Islamitisch?
Natuurlijk kunnen jullie voluit gaan voor een superkorte trouwplechtigheid, alwaar jullie alles herleiden tot het essentiële: jullie trouwgeloften en de ringuitwisseling. Maar even goed creëren jullie een volledig non-traditionele viering en die is zo lang jullie willen –
al raad ik aan om het één en ander niet langer te maken dan maximum een uur.

 • Schrijf je in voor onze mailinglijst en krijg een GRATIS vierdaagse mini-cursus via e-mail!

  * graag invullen
  Geen eenmanszaak!

  Betrek je toekomstige echtgenoot in het vinden van een eigen stijl voor de ceremonie. En wie weet willen je ouders wel een bepaald tintje, die voor hen belangrijk is. Een trouwceremonie hoeft niet geheel volgens hun wensen te zijn, maar soms kan je overwegen om er toch een klein onderdeel religieus van te maken. Om de kerk in het midden te houden!

  Vind je toon en een rode draad

  Een toon of een rode draad maakt het gemakkelijker om je trouwplechtigheid te creëren. In het Engels zeggen ze het zo mooi – the tone of voice. Die zorg er voor dat er een samenhang is.

  Hoe je dat doet? Door een boodschap te bedenken.

  Bijvoorbeeld: ‘Onze hele relatie was al een heel avontuur en vandaag is het wel ons grootste avontuur’. Of ‘We staan hier voor jullie om onze liefde te bevestigen’. Of ‘Joepie, eindelijk is het zo ver!’.

  Is je toon of voice nostalgisch? Op de toekomst gericht? Gaat jullie viering meer over het confirmeren van jullie gevoelens voor elkaar, ten overstaan van een hele gemeenschap of betreft het meer het teamgevoel dat jullie hebben met zijn getweetjes?
  Met de toon is het heel eenvoudig om jullie trouwbeloften te schrijven, maar ook voor jullie voorganger om het welkomstwoord te schrijven bijvoorbeeld.

  Make it you

  Ik kan dit niet genoeg benadrukken: geen persoonlijke trouwceremonie zonder persoonlijk! Zelfs als je je ouders zou vragen wat zij belangrijk vinden en dat zou toevoegen, dan nog is het aan jullie om het persoonlijk te maken.

  Willen jullie het over zombies hebben (overigens ook mijn cup of tea!)? Moet er een tekst bij uit Lords of The Rings? Of wil je bruidegom persé verwijzen naar zijn favoriete videogames in zijn trouwgelofte? Please be my guest! Want het is jullie jawoord en van niemand anders!
  Om de trouwceremonie écht van jullie getweetjes te maken, zijn er zo veel leuke ‘insteekjes’: een vader die jullie de ringen zegent, een vriend die jullie lied zingt, een bruidsmeisje die poppenkast speelt, tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven of nieuwe tradities die je nét die dag start.

  Mint & Memories staat open voor elke suggestie – niets is ons te gek. Flashmobs, toneelstukjes, dansjes,….

  Alles om jullie mooiste moment te kneden tot jullie droomplechtigheid!

  Beslis welke onderdelen je in de trouwceremonie wil

  Een trouwceremonie mag dan vaste onderdelen bevatten, maar niets zegt dat jullie die verplicht moeten volgen.

  Zo pakken wij het aan:
  – Welkomstwoord en opening
  – Vrienden en familie doen een woordje
  – Huwelijksritus + ondervraging
  – Huwelijksgeloften
  – Uitwisseling van de ringen + huwelijkssluiting
  – Slotwoord

  Wij kunnen je helpen om elk onderdeel mooi in te vullen volgens de bovenstaande tips. Contacteer ons voor een adviesgesprek

 • Zo maak je je trouwceremonie persoonlijk. Het zit 'm in de details!
  Compleet stappenplan voor de trouwceremonie: essentials, huurmateriaal, accessoires