6 x hoe vervelende onzekerheden te verminderen voor een speech tijdens een trouwceremonie

onzekerheden te verminderen voor een speech

Sta je op het punt een toespraak te houden op een bruiloft, maar voel je je overweldigd door twijfels en onzekerheden? Geen zorgen, je bent niet alleen. Veel mensen ervaren dezelfde uitdagingen bij het voorbereiden van hun huwelijksspeech. In deze blogpost bespreken we 6 veelvoorkomende onzekerheden en bieden we praktische tips om deze onzekerheden te verminderen voor een speech, zodat je met vertrouwen en gemak je toespraak kunt leveren.

6 onzekerheden te verminderen voor een speech

1. Je weet niet hoe je je toespraak moet structureren: Het plannen van de structuur van je toespraak kan een ontmoedigende taak lijken. Begin met het bepalen van het doel van je toespraak en plan vervolgens de structuur. Maak een lijst met de belangrijkste punten die je wilt behandelen en organiseer ze op een logische manier. Om dingen te organiseren gebruik ik Trello.

2. Wat zeg je tijdens een speech? Het vinden van inspiratie voor je toespraak kan lastig zijn. Om inspiratie te vinden, kan je gaan brainstormen. Neem een blanco papier en schrijf alles op wat in je opkomt als je aan het bruidspaar denkt. Niets is goed, niets is slecht én hoe meer hoe liever. Speciale herinneringen, grappige anekdotes en hartverwarmende verhalen. Daarna schrap je, als het niet bij de opzet van je toespraak past. Een andere techniek is werken met post-its, je weet wel: de fel gekleurde plakbriefjes. Op elk briefje noteer je je idee, opnieuw zonder te kijken naar of het zou passen of niet. Het voordeel van dit systeem is dat je meteen na het schrappen, je ideeën in een bepaalde volgorde kan leggen en de toespraak zo tot leven komt.

3. Nervositeit, klamme handjes, zweetaanvallen, stotteren: Het is normaal om nerveus te zijn als je moet spreken voor publiek, maar probeer je te concentreren op het delen van je boodschap met oprechtheid en enthousiasme. Onthoud dat je publiek er is om je te steunen. Het wil dat je slaagt.

4. Ik verberg mijn zenuwen achter grapjes: Het gebruik van humor kan je toespraak levendig en boeiend maken, maar het is belangrijk om het subtiel en respectvol te houden. Kies voor humor die past bij de sfeer van de gelegenheid en vermijd grappen die kwetsend kunnen zijn. Over gevoelige zaken zoals geld of familie aangelegenheden, die niet helemaal goed zitten, praat je niet – ook niet met een kwinkslag.

5. Hoe lang moet ik praten? Het beheren van de tijd tijdens je toespraak is essentieel om je publiek geboeid te houden. Oefen je toespraak en let op de timing. Houd rekening met de lengte van de toespraak en zorg ervoor dat je niet te lang of te kort spreekt. Een goede toespraak neemt ongeveer 3 tot 5 minuten in beslag.

6. Stijl en toon: Je stijl en toon kunnen het verschil maken tussen een goede en een ronduit geweldige toespraak. Kies een stijl die past bij je persoonlijkheid en wees authentiek in je presentatie. Houd rekening met het publiek en pas je toon aan aan de gelegenheid. Kolder is voor het avondfeest, zeg ik altijd (en wordt zélfs dan niet door elk bruidspaar gesmaakt) ;-))

Hoe onzekerheden te verminderen voor een speech?

  • Bereid je goed voor. Plan het schrijven van je toespraak zorgvuldig in en respecteer deadlines. Ga niet als een gek liggen schrijven enkele dagen voor de bruiloft. Een goede speech takes time.
  • Het indelingspatroon of de body van de toespraak kan chronologisch zijn, thematisch, van algemeen naar specifiek of van specifiek naar algemeen. Bepaal voor je begint te schrijven, een indelingspatroon, want die beïnvloedt dan weer de opzet.
  • Schrijf je inleiding en conclusie niét voor je de body schreef. Je kan namelijk geen inleiding verzinnen als je nog niet weet wat je daarna precies gaat vertellen. Hetzelfde geldt voor de conclusie: je kan niets samenvatten als er nog niets samen te vatten valt – samenvatten (en nog veel meer) is iets wat je in een conclusie kan doen.
  • Een toespraak openen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Indelingspatroon? Opzet? Conclusie? Que? Zijn deze termen Chinees voor je? Dan raad ik je aan om een kijkje te nemen in ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten”.

In 6 praktische hoofdstukken leg ik je uit hoe je een toespraak voor een bruiloft schrijft. Ik zorg ervoor dat je weet hoe deze 6 onzekerheden te verminderen voor een speech door oa. uitgebreide checklists en vragenlijsten als basis voor een boeiende toespraak.

E-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten”

43.00 Incl. BTW 21%

Dit e-boek is jouw ultieme gids voor het voorbereiden van een oprechte, gedenkwaardige toespraak op een bruiloft. Of je nu de beste vriend(in) bent, de getuige, de ouders van het bruidspaar of waarom niet – de bruid of bruidegom zélf, dit boek is jouw geheime wapen om indruk te maken en de harten van iedereen…

De 6 hoofdstukken van jouw reddingsboei!

Hoofdstuk 1: Voorbereiding en planning van je huwelijksspeech

Het eerste hoofdstuk van “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten” legt de basis voor een succesvolle toespraak. Hier ontdek je het belang van een goede voorbereiding en krijg je een stapsgewijze handleiding voor het plannen van je toespraak. Van het bepalen van het doel tot het verzamelen van optimaal materiaal en het leren kennen van je publiek, dit hoofdstuk biedt alles wat je nodig hebt om met vertrouwen aan je toespraak te beginnen. Ook leer je hoe je humor op een gepaste manier kunt gebruiken en hoeveel tijd je het best aan de voorbereiding kunt besteden.

Hoofdstuk 2: Het indelen en opzetten van je bruiloftstoespraak

In dit hoofdstuk leer je hoe je je toespraak effectief kunt structureren en opzetten. Ontdek wat een indelingspatroon is en hoe je een sterke opening, introductie van jezelf, herinneringen en anekdotes, een boodschap aan het bruidspaar, inspirerende woorden en een krachtige afsluiting kunt creëren. Met twee verschillende benaderingen voor het maken van een opzet, vind je gegarandeerd de methode die het beste bij jou past.

Hoofdstuk 3: De inleiding en de conclusie van je toespraak

Dit hoofdstuk richt zich op het belang van een krachtige inleiding en een gedenkwaardige conclusie. Ontdek welke elementen een sterke inleiding bevatten en leer voorbeelden van sterke openingen kennen. Ook krijg je inzicht in wat je absoluut niet moet zeggen tijdens de inleiding. Daarnaast leer je hoe je de toespraak op een warme en betekenisvolle manier kunt afsluiten.

Hoofdstuk 4: Redigeren, toon en stijl verfijnen

Stijl en toon zijn essentieel voor het succes van je toespraak. In dit hoofdstuk leer je hoe je je stijl kunt verfijnen en de juiste toon kunt vinden voor je toespraak. Ontdek verschillende stijlfiguren zoals hyperbool, allusie en alliteratie die je toespraak kunnen verrijken. Met praktische tips voor een perfecte afwerking zorg je ervoor dat je toespraak indruk maakt op het bruidspaar en de gasten.

Hoofdstuk 5: Je toespraak houden

Dit laatste hoofdstuk bereidt je voor op het daadwerkelijk houden van je toespraak. Ontdek stressverlagende tips om met vertrouwen voor het publiek te staan en leer hoe je je toespraak effectief kunt presenteren. Met handige checklists voor het schrijven, structureren en verfijnen van je toespraak (in hoofdstuk 6) ben je klaar om te schitteren op de grote dag.

Er zijn wel wat onzekerheden te verminderen voor een speech op een bruiloft. Omdat een toespraak erg belangrijk is. Je wil graag schitteren op zo een trouwdag. Met onze steun lukt het wel.

Hoe schrijf je trouwgeloftes?
Wie kies je om te speechen+ voorbeeld van een speech voor een huwelijk