Voorbeeld van een dankwoord, hoe dank je je ouders?

voorbeeld van een dankwoord

Tijdens jullie trouwceremonie krijgen jullie indien gewenst de kans om jullie ouders te danken. Natuurlijk kan je in zulke korte speech iedereen danken, maar je ouders zijn zeker de mensen die een speciaal dankwoordje verdienen. Hier lees je hoe je je ouders op de juiste manier bedankt in je huwelijksspeech! Ook krijg je een voorbeeld van een dankwoord (voor je ouders én schoonouders).

Waarom je ouders danken?

Jullie trouwdag is er eindelijk! Al de maanden van hard werken en plannen hebben hun vruchten afgeworpen wanneer jullie de liefdevolle en opgewonden gezichten zien van jullie gasten. Je hart is zo vol en barst van de waardering voor de dierbaren om je heen; je huwelijksspeech is dan de perfecte gelegenheid om je dankbaarheid voor hun aanwezigheid en hun hulp te uiten. Naast het bedanken van de mensen die met je hebben gehuild, met je hebben gelachen en de hele nacht met je hebben geklust, wil je vast ook een paar minuten uittrekken om je ouders en schoonouders te danken. Ik krijg vaak de vraag of ik een voorbeeld heb van een dankwoord. Vandaar dit artikel!

Het dankwoordje van het bruidspaar tijdens een ceremonie van Mint&Memories vormt niet alleen de gelegenheid om ouders en schoonouders te bedanken voor enige financiële of logistieke hulp bij je huwelijk; het gaat erom dat je publiekelijk je dankbaarheid uitspreekt voor alles wat ze voor je hebben gedaan. Je nieuwe schoonfamilie bedanken is ook een respectvolle manier om hen voor het eerst aan te spreken.

TOPTIP: Zet je dankwoord in een speciale kaart en geef die na je speech af aan je (schoon)ouders. Een prachtige herinnering aan een emotioneel moment! Deze zie ik regelmatig voorbij komen in mijn vieringen en de kaart is ook nog ‘s erg mooi om te zien.

Alleen jullie ouders?

Sommige bruidsparen nemen tijdens zulk een dankwoordje ook de gelegenheid om andere mensen te danken. Vrienden en familie die misschien mee hun schouders onder de trouwdag zetten of hun getuigen, omdat ze in het gemeentehuis het huwelijk officialiseerden. Heel af en toe wordt zélfs de ceremoniemeester genoemd (waarvoor dank, liefste bruidsparen :)). Een huwelijksspeech voor jullie geliefden hoeft zich dus niet per se te beperken tot ouders en schoonouders, maar het is wel zo dat deze laatsten vaak als eersten worden genoemd. Dat is een vorm van beleefdheid en etiquette. Daarna kunnen jullie ook andere gasten bedanken.

Deze wil je vast ook lezen: Een super pakkende speech schrijven als getuige van je vriendin?

Hoe lang duurt een dankwoord?

Net omdat veel bruidsparen iedereen bedanken en niet alleen ouders en schoonouders (je gasten, je bruidsgezelschap, je broers en zussen, en iedereen die een rol heeft gespeeld bij het samenstellen van je huwelijk kunnen de revue passeren), raad ik je aan om je toespraak,beknopt houden – ongeveer 5 minuten elk, als jij en je bruidegom om de beurt spreken. Een voorbeeld van een dankwoord vind je verderop. Deze zijn korter en krachtiger. Je kan ze probleemloos mixen en matchen tot een voor jou geschikte tekst.

Wil je weten hoe lang je speech zal duren? Gebruik dan deze handige speech calculator.

Wat zet je in een dankwoord?

Je wil wellicht je ouders bedanken voor alles wat ze hebben gedaan om je tot dit nieuwe hoofdstuk te brengen. Je kan je dankbaarheid uiten voor hun onvoorwaardelijke liefde en steun, hun harde werk erkennen of hun kookkunst waarderen. Misschien kan je enkele waarden noemen die ze je hebben geleerd in het leven of je kan herinneringen ophalen aan je jeugd. Je kunt het ook hebben over hun voorbeeldfiguren of hoe ze waren als liefdevol getrouwd stel en hoe je hoopt in hun voetsporen te treden. Als ze financieel hebben bijgedragen aan jullie huwelijk, bedank ze ook daarvoor en waardeer hun hulp bij de planning.

Wil je meteen ook je schoonfamilie danken?

Je huwelijksspeech is een mooie gelegenheid om je nieuwe schoonfamilie te laten weten hoe blij je bent dat je met hun zoon of dochter trouwt. Bedank hen voor het opvoeden van een geweldig persoon, schuif complimenten over je partner naar binnen en win bonuspunten als je ze kunt terugverwijzen naar je schoonouders. Druk je waardering uit voor hun inspanningen om je in hun familie op te nemen en erken elke bijdrage van je nieuwbakken schoonouders aan jullie huwelijk, of dat nu financieel was of bij de planning en organisatie. Vertel hen hoezeer je ernaar uitkijkt om deel uit te maken van hun familie.

Ben je op zoek naar een uitgeschreven voorbeeld van een dankwoord, lees dan verder onder de foto.

Voorbeeld van een dankwoord voor iedereen

Beste familie en vrienden,

Wij willen jullie vanuit de grond van ons hart bedanken voor jullie aanwezigheid op onze speciale dag. Jullie hebben deze dag nog specialer gemaakt door jullie steun, liefde en aanmoediging.

We willen ook onze ouders bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun en begeleiding tijdens onze relatie en het plannen van deze bruiloft. We hadden dit niet zonder jullie kunnen doen.

Daarnaast willen we onze getuigen, bruidsjonkers, bruidsmeisjes en ceremoniemeester bedanken voor hun bijdrage aan deze dag. Jullie hebben ervoor gezorgd dat alles vlekkeloos verliep en we konden genieten van elk moment.

Ten slotte willen we elkaar bedanken voor het kiezen van elkaar als levenspartner. We zijn dankbaar voor de liefde die we delen en kijken uit naar de toekomst samen.

Nogmaals bedankt voor jullie aanwezigheid en we hopen dat jullie net zoveel genieten van deze dag als wij.

Met liefde,

[Naam bruid] en [Naam bruidegom]

Voorbeeld van een dankwoord voor de ouders

Beste ouders,

Op deze speciale dag van ons leven, willen wij jullie graag bedanken voor alles wat jullie voor ons hebben gedaan en nog steeds doen. Jullie zijn niet alleen onze ouders, maar ook onze beste vrienden en mentoren.

Jullie hebben ons altijd gesteund in onze keuzes en ons geholpen bij het bereiken van onze doelen. Jullie liefde en steun hebben ons gevormd tot wie we nu zijn en we zijn jullie daarvoor eeuwig dankbaar.

Vandaag zijn we hier om onze liefde voor elkaar te bezegelen en het leven samen te delen. We zouden dit niet kunnen doen zonder jullie onvoorwaardelijke steun en begeleiding.

Bedankt voor jullie wijsheid, jullie liefde en jullie geduld. We houden ontzettend veel van jullie en dragen jullie voor altijd in ons hart.

Met veel liefde en dankbaarheid,

[Naam van het bruidspaar]

Voorbeeld van een dankwoord voor de schoonouders

Beste schoonouders,

Graag willen wij u bedanken voor deze onvergetelijke en bijzondere dag. We voelen ons ontzettend gelukkig om deel uit te maken van een brandnieuwe familie en kunnen niet genoeg benadrukken hoe dankbaar we zijn voor uw warme welkom en genereuze gastvrijheid.

Het is duidelijk dat uw liefde en steun voor ons als stel onvoorwaardelijk is. Uw aanwezigheid op onze bruiloft betekende heel veel voor ons. Dank je wel om er voor ons te zijn.

De mooie herinneringen zullen we voor altijd koesteren.

Bedankt voor alles!

[Naam van het bruidspaar]

Gratis hoofdstuk van ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten’ ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

    Hoe je met de perfecte voorbereiding een onvergetelijke bruiloftsspeech geeft
    Een super pakkende speech schrijven als getuige van je vriendin?