Hoe je met de perfecte voorbereiding een onvergetelijke bruiloftsspeech geeft

voorbereiding van een bruiloftsspeech

Een bruiloft is een van de meest bijzondere gelegenheden in het leven van een paar. Het is een moment vol liefde, vreugde en viering. En midden in al deze emoties staat de bruiloftsspeech centraal. Of je nu de vader van de bruid bent of de beste vriendin van de bruidegom, het moment om een toespraak te geven is van onschatbare waarde. In deze blogpost bespreek ik waarom de voorbereiding van een bruiloftsspeech essentieel is voor een gedenkwaardige toespraak.

Wanneer wordt er vaak een toespraak verwacht tijdens een trouwdag?

Er zijn verschillende momenten tijdens de bruiloft waarop een speech wordt verwacht, en deze kunnen variëren afhankelijk van de cultuur, tradities en planning van het paar. Hier zijn enkele van de meest voorkomende momenten waarop een speech wordt verwacht:

Tijdens de trouwceremonie

Ik vraag mijn bruidsparen telkens een viertal mensen aan te duiden, van wie ze verwachten dat die een toespraak zou willen houden. Familieleden, vrienden, ouders of waarom niet – het bruidspaar zelf, toespraken tijdens de trouwceremonie zijn altijd emotioneel beladen. Herinneringen worden opgehaald, liefde en steun wordt uitgesproken – tranen en een lach wisselen zich af.

Vlak voor de receptie

Een andere veelvoorkomende plek voor speeches is vlak voor de receptie, die door de meesten van mijn klanten meteen na de trouwceremonie wordt georganiseerd. Hier kunnen de beste vriend(in) van het paar, de getuigen of andere belangrijke personen spreken, bij wijze van opening. Deze speeches zijn vaak luchtiger van toon, met grappige anekdotes, warme felicitaties en toosten op het geluk van het paar. Van de bruidegom wordt doorgaans verwacht dat hij het avondfeest opent.

Het avondfeest

Volgens de traditionele huwelijksetiquette openen de ouders van de bruid en bruidegom de toespraken van de avond. De volgorde van toespraken is als volgt:

 1. Vader van de bruid: Hij brengt als eerste een toast uit. Dit gebeurt meestal na het diner. De vader van de bruid feliciteert het bruidspaar feliciteert en spreekt zijn zegen uit.
 2. Vader van de bruidegom: Na de vader van de bruid volgt de vader van de bruidegom.
 3. Bruidegom: De bruidegom bedankt de gasten, zijn ouders en natuurlijk zijn bruid. Hierna kan het feest beginnen.

Meer over de etiquette van een bruiloft lees je hier.

Het is belangrijk voor jou als spreker om te weten op welk moment van de dag jouw speech gepland staat, zodat je de toon, lengte en inhoud van je toespraak hierop kunnen afstemmen. Hierop komen we later in het artikel terug.

Waarom is een goede voorbereiding van een bruiloftsspeech van belang?

Een bruiloftsspeech is een uniek moment waarop je de gelegenheid hebt om je gevoelens en gedachten te delen met het bruidspaar en alle aanwezigen. Het is een kans om herinneringen op te halen, liefde en geluk te uiten, en vooral, om het bruidspaar te (felicit)eren op hun speciale dag. Een goed voorbereide toespraak kan blijvende herinneringen creëren, niet alleen voor het paar, maar ook voor alle gasten die deel uitmaken van dit bijzondere moment.

Er bestaat vaak de misvatting dat goede speeches spontaan ontstaan, dat de woorden gewoon uit het hart vloeien op het moment zelf. Echter, zelfs de beste sprekers hebben voorbereiding van een bruiloftsspeech nodig. Een goed doordachte toespraak vereist planning, structuur en een duidelijke boodschap. Het is als het schrijven van een trouwceremonie van Mint&Memories waarin elk woord en elke zin zorgvuldig zijn gekozen om de gewenste emotie en impact over te brengen. Wij gaan ook niét over één nacht ijs om het liefdesverhaal te vertellen van onze bruidsparen; verschillende schrijfrondes zijn nodig.

Wat gaat er mis, zonder voorbereiding?

We hebben allemaal wel eens een toespraak gehoord die niet goed uitpakte. Een onsamenhangende verhaallijn, onbedoelde grappen die verkeerd vielen, of simpelweg te langdradig. Zonder voorbereiding missen toespraken het gewenste effect en kunnen er zelfs ongemakkelijke situaties worden gecreërd. Een niet zo degelijke voorbereiding van een bruiloftsspeech verstoort de feestelijke sfeer en doet afbreuk aan de waardevolle momenten van de trouwceremonie bijvoorbeeld.

Voordelen van een degelijke voorbereiding van een bruiloftsspeech

Het voordeel van een goed voorbereide toespraak is niet te onderschatten. Ten eerste geeft het je zelfvertrouwen. Wanneer je weet dat je toespraak goed doordacht is en dat je de boodschap duidelijk kunt overbrengen, ben je meer relaxed tijdens het moment suprême. Stress is echt een dooddoener tijdens het geven van een toespraak. Hakkelen, zweetaanvallen; ik haal er meteen de mensen uit die veel te laat of onvoldoende tijd hebben gestoken in de voorbereiding van een bruiloftsspeech.

Bovendien stelt een degelijke voorbereiding van een bruiloftsspeech je in staat om emotie op een effectieve manier over te brengen. Het is duidelijk dat je de tijd nam om na te denken over hoe en wat je wil overbrengen. Of het nu gaat om liefde, geluk, dankbaarheid of inspiratie, een goed voorbereide toespraak brengt deze emoties tot leven en raakt je luisteraars op een diep niveau.

Stappen voor een succesvolle voorbereiding

In ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten” ga ik dieper in op de stappen voor een succesvolle voorbereiding van een bruiloftsspeech. De volgende stappen zijn alvast de drie belangrijkste –

Stap 1: Het stellen van doelen voor de toespraak

 • Wat wil je bereiken met je toespraak? Wil je ontroeren, inspireren, herinneringen ophalen of simpelweg je dankbaarheid uiten? Schrijf deze doelen op voor je aan het schrijven van je toespraak begint. Dat maakt het verzamelen (en het selecteren daarna) van je materiaal gemakkelijker.

Stap 2: Structuur en inhoud bepalen voor een vloeiende toespraak

 • Denk aan een begin, midden en einde. Welke verhalen, anekdotes of boodschappen wil je delen? Kies een indelingspatroon. Het meest geschikte voor een bruiloftsspeech is de chronologische. Je kan ook een citaat gebruiken en deze opsplitsen of voor een thematische indeling kiezen. In ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten: de complete handleiding” geef ik hierover meer uitleg.

Stap 3: De stijl, lengte en toon van de toespraak aanpassen aan het publiek en de gelegenheid

 • Past een lichte, humoristische toon bij de sfeer van de bruiloft? Of is een meer formele benadering gepast? Spreek je tijdens de trouwceremonie of open je het avondfeest? Hoe lang mag je spreken? Meestal kan de ceremoniemeester je hierover meer vertellen.

Tips voor een effectieve voorbereiding van een bruiloftsspeech

 • Begin op tijd met het verzamelen van je materiaal en geef het tijd om het één en ander te laten bezinken.
 • Verken de omgeving en omstandigheden waarin je je toespraak zult moeten geven. Is de trouwceremonie buiten of binnen? Is er een microfoon voorhanden? Hoe groot is het publiek?
 • Oefen, oefen, oefen! Voor een spiegel, voor vrienden, of zelfs voor je huisdier. Het maakt niet uit, zolang je vertrouwd raakt met je toespraak.

Meer lezen op Mint&Memories?

Een super pakkende speech schrijven als getuige van je vriendin?

Een steengoede speech voor een huwelijk schrijven in 7 tips

Gratis hoofdstuk van ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten’ ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

  Hoe begin je een speech op een bruiloft? 5 manieren!
  Voorbeeld van een dankwoord, hoe dank je je ouders?