Een steengoede speech voor een huwelijk schrijven in 7 tips

speech huwelijk schrijven

Ben je als getuige gevraagd voor het huwelijk van je bestie? Dan wordt je geacht om een speech te schrijven voor het avondfeest.

Een goede speech schrijven voor een huwelijk is niet iedereen gegeven. Met de volgende 7 tips schrijf je een speech om u tegen te zeggen.

Op zoek naar nog meer tips voor een pakkende speech schrijven voor een huwelijk? Klik hier.

Een steengoede speech schrijven voor een huwelijk is je zelf goed voorbereiden

Een tekst schrijven vergt voorbereiding. Niets is vervelender als gast om naar een hoop gestamel te moeten luisteren. Denk na over wat je wil vertellen en neem je tijd om het één en ander op papier te zetten. Je begint dus ruim op voorhand (!!!) met het noteren van ideeën bijvoorbeeld.

Je schrijft en herschrijft, je leest en herleest. Tot je tevreden bent. Daarna zorg je er voor dat de tekst op het moment suprême vlot uit je mond rolt. Je hoeft ‘m daarvoor niet van buiten te leren (dat doen wij ook niet). Maar er is een groot verschil tussen krampachtig aflezen en aflezen, waaruit blijkt dat je je hebt voorbereid.

Ben je op zoek naar een goed voorbeeld van een speech? Lees dan dit artikel.

Stel je zelf voor

Natuurlijk weet de bruid en de bruidegom wie je bent, maar weten de mensen uit het publiek dat? Het is daarom goed om kort te vertellen wie je bent. Onze spreker zal dat meestal ook doen, maar meer dan jouw functie vermeldt ie niet (getuige van, moeder van), dus je mag je zelf zeker verder inleiden. Let wel op dat de rest van je tekst over het bruidspaar gaat en niet over jou. Het is hun dag!

Grappen en anekdotes: een must!

Elke speech behoeft grappen en anekdotes. Anekdotes doen het altijd supergoed tijdens een speech, omdat ze herkenbaar zijn voor je publiek. Anderzijds vormen ze een uitstekende kapstok om je tekst aan op te hangen. Alleen zijn er wél een aantal valkuilen, waarvoor ik je wil waarschuwen.

Maar let op!

Anekdotes doen het altijd supergoed tijdens een speech, net zoals grappen. Maar niet elke anekdote is vatbaar voor publicatie en niet elke grap is smaakvol.

Vraag je wel af of bepaalde anekdotes geschikt zijn voor een speech tijdens een trouwceremonie of een huwelijk in het algemeen. Dat de bruid toen ze nog single was, zoveel jaar geleden, een keer in bed eindigde met drie proppers op Ibiza of toen ze naar het ziekenhuis moest na een uit hand gelopen drinkavondje, voor het leegpompen van haar maag , mag dan interessante informatie zijn, maar niet voor een speech op een trouwdag.

Vermijdt dat ouders en schoonouders in een kramp schieten en deel enkel die avonturen die geen rode kaken oproepen.

En inside jokes?

Inside jokes zullen het bijvoorbeeld minder goed doen omdat alleen het bruidspaar het begrijpt en de rest van de gasten geen flauw benul heeft waar je het over hebt. Grappen waarbij het bruidspaar wordt geschoffeerd, zelfs al is het met een vette knipoog, is ook geen goed idee.

Het is dus zaak om erg goed na te denken voor je bepaalde anekdotes deelt of je tekst grappiger maakt – laat eventueel je tekst nalezen door iemand anders als je twijfelt hierover.

een steengoede speech schrijven voor een j-huwelijk

Praat over de liefde

Het draait op zulk een trouwdag (en dan zeker tijdens de ceremonie) om de liefde. Er is ooit een moment geweest dat de bruid – of de bruidegom – wist dat zij of hij de ware ontmoette. Later is er dan het moment geweest dat jij wist dat zij of hij de ware had ontmoet. Dat zijn de leuke en memorabele momenten en daar kan je voluit over vertellen. Hoe merkte je dat het serieus tussen hen was? Wat werd er gezegd? Of gedaan? Is hun liefdesverhaal niet te gênant, zijn dit de leuke anekdotes waarop het publiek (en het bruidspaar) zit te wachten.

Ze zijn het perfecte koppel

Benoem waarom het bruidspaar bij elkaar past, waarom zij elkaar aanvullen, waarom ze het perfecte koppel zijn. Dat kan aan de hand van tegenstellingen. Zij is chaotisch en een sloddervos, hij is de opruimgod zelve. Maar maak de tegenstellingen niet te scherp en wees lief in hoe je het benoemt; bekijk het als aanvullingen. En maak het grappig. Dat haalt ook de scherpe kantjes weg.

Maak een complimentje

Het bruidspaar heeft grote inspanningen gedaan voor hun trouwdag. De locatie is perfect, de ceremonie sfeervol, om over de decoratie en de bruidsjurk nog niet te spreken. Bovendien hebben ze vaak flink aan zichzelf gewerkt: een fitnessabonnement genomen, zich valse wimpers laten aanmeten, terwijl de bruid zich zelden opmaakt. Erken die moeite. Zeg dat ze er goed uitzien en bejubel de locatie en de jurk. Zelfs als je het gevoel hebt dat ze de bal misgeslagen hebben. Nogmaals, het is niet jouw dag, maar die van hen.

Deel wijsheid

Een speech voor een trouwdag schrijven is het moment bij uitstek om wijsheid te delen. Niet in de trend van “Een gelukkig huwelijk bestaat niet, maak er het beste van” (enkel goed om gescheiden gasten te laten gniffelen), want daar zit het bruidspaar niet op te wachten. Wijs hen liever de weg naar een gelukkig huwelijk, geef hen advies die ze kunnen waarderen. Wat is de liefde voor hen, waarom zien ze elkaar zo graag? En moedig hen aan om vol te houden in dat elkaar graag zien.

Gratis hoofdstuk van ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten’ ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

    Danielle's speech als getuige van de bruid en Mint schreef hem voor haar