Wie kies je om te speechen+ voorbeeld van een speech voor een huwelijk

voorbeeld van een speech voor een huwelijk

Om je van een betekenisvolle en onvergetelijke bruiloftsspeech te verzekeren, is het kiezen van de juiste persoon om te speechen van essentieel belang. Maar wie zou je moeten kiezen? In dit artikel geef ik een antwoord op deze vraag. Ik begin met wie er doorgaans een toespraak geeft (en wie je dus kan vragen) én ik sluit af met een voorbeeld van een speech voor een huwelijk.

Wie geeft er een speech voor een huwelijk en wanneer?

Op een bruiloft zijn er meestal verschillende mensen die een speech kunnen geven, afhankelijk van de etiquette van een bruiloft, de familierelaties en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende sprekers op een bruiloft.

Mensen uit de suite

 1. De vader van de bruid spreekt meestal tijdens het receptiegedeelte van de bruiloft, tijdens de ceremonie en net voor het diner. Hij feliciteert zijn dochter en brengt eventueel een toast uit voordat het feestmaal begint.
 2. De bruidegom houdt vaak zijn speech na die van de vader van de bruid, ook tijdens het receptiegedeelte of als opening van de diner. Hij bedankt de gasten voor hun aanwezigheid, zijn ouders voor hun steun, en spreekt zijn liefde en toewijding uit aan zijn bruid.
 3. Als de bruid ervoor kiest om ook een speech te geven, doet ze dat vaak samen met haar echtgenoot. Samen danken ze dan bijvoorbeeld hun ouders en alle mensen die hebben bijgedragen aan de trouwdag. Meestal gebeurt dat ook ergens vlak voor het avondfeest of de diner.

Familie en vrienden

 1. De speech van de beste vriend(in) of getuige volgt meestal direct op die van de bruidegom. Dit zorgt voor een natuurlijke overgang en biedt de beste vriend(in) de gelegenheid om luchtige en grappige anekdotes te delen over het bruidspaar. Ook tijdens de huwelijksceremonie vraag ik vaak dat de getuige spreekt.
 2. Ook andere familieleden kan je vragen om een speech te geven, afhankelijk van de dynamiek en tradities van de familie. Broers, zussen, ooms of tantes, grootouders – vaak houden ze een toespraak tijdens de trouwceremonie bijvoorbeeld.
 3. Ook jullie vrienden van het bruidspaar kunnen een woordje doen tijdens de plechtigheid , vooral als ze een nauwe band hebben met jullie en betekenisvolle herinneringen willen delen.

Het is belangrijk om sprekers te kiezen die comfortabel zijn met spreken in het openbaar en die een oprechte en persoonlijke boodschap kunnen overbrengen aan het bruidspaar en de gasten.

Wie laat je speechen op een huwelijk?

Zoals gezegd, wordt er op diverse plekken tijdens de trouwdag gespeecht. Meestal tijdens de trouwceremonie en bij wijze van opening van de diner en/of avondfeest. Een toespraak schrijven en geven is niet iedereen gegeven. Het kan een uitdaging zijn, dus denk goed na wie je vraagt om te speechen.

Volg je buikgevoel

In de eerste plaats, denk aan iemand die je echt kent en vertrouwt. Het belangrijkste is dat ze je goed kennen en een oprechte en persoonlijke speech kunnen geven.

Daarnaast is het handig om iemand te kiezen die comfortabel is met spreken in het openbaar. Of ze nu van nature goed zijn in spreken of gewoon graag voor een groep staan, zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen voor de menigte.

Bovendien is het waardevol om iemand te selecteren die een positieve energie en enthousiasme kan overbrengen. Een oprechte glimlach, goede stem en levendige houding kunnen een groot verschil maken en de sfeer van je bruiloft verbeteren.

… en ken je pappenheimers

En vergeet niet om ook rekening te houden met de inhoud van de speech. Kies iemand die de juiste balans kan vinden tussen humor, emotie en oprechtheid. Een goede speech vertelt een verhaal, laat herinneringen herleven en toont de liefde en steun voor het bruidspaar.

Tot slot, vergeet niet om met je gekozen spreker te communiceren. Bespreek je verwachtingen, geef eventuele richtlijnen aan en geef ze voldoende tijd om zich voor te bereiden. Met open communicatie en duidelijke verwachtingen worden de toespraken zeker de moeite waard. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de vrouw/man/x die je kiest om te speechen op je bruiloft de perfecte toevoeging is aan je speciale dag.

voorbeeld van een speech voor een huwelijk

Extra tips

 • Overweeg meerdere sprekers: Als je meerdere mensen hebt die belangrijk voor je zijn, overweeg dan om verschillende sprekers te kiezen. Verderop in dit artikel ga ik dieper in op wie je allemaal zou kunnen vragen om te speechen.
 • Professionele hulp: Als niemand in je directe kring zich comfortabel voelt bij spreken in het openbaar, overweeg dan een professionele spreker in te huren om de taak op zich te nemen. Dat kan voor een trouwceremonie – de ceremoniespreker, zoals wij dat doen. Mensen die zich niet thuis voelen in het schrijven van een toespraak, kunnen ons ook inhuren voor ghost writing of hebben vast iets aan ons e-book (met of zonder workshop).

Voorbeeld van een speech voor een huwelijk door je beste vriendin

Liefste [naam van de bruid],

Als je beste vriendin en getuige heb ik het voorrecht gehad om deel uit te maken van jouw leven, om te zien hoe je bent uitgegroeid tot de prachtige persoon die je vandaag bent. Te midden van al onze herinneringen is er één moment dat voor altijd in mijn gedachten zal blijven hangen. Het was die eerste ontmoeting, waarop we elkaar niet leken te kunnen uitstaan. Jouw roze haar was toen een bron van consternatie voor mij. Er leek niemand te zijn die meer verschilde van mij dan jij toen. Maar tegen alle verwachtingen in ontdekten we al snel dat er een onverwachte klik tussen ons was. We hebben heel wat afgegiecheld tijdens de lessen. Jouw humor was net zo roze als jouw kapsel – de schooldagen werden er door verlicht.

Die ongelooflijke vriendschap die zich tussen ons ontwikkelde, heeft me altijd geïnspireerd. Het is een bewijs van hoe twee mensen, ondanks hun verschillen, een band kunnen smeden die sterker is dan staal. Door de jaren heen hebben we samen gelachen, gehuild, en ontelbare kostbare herinneringen gedeeld. En nu, hier op deze bijzondere dag, kan ik alleen maar glimlachen bij het vooruitzicht van wat de toekomst voor jou en [naam van de bruidegom] in petto heeft.

[Naam van de bruidegom], je hebt niet alleen de liefde van [naam van de bruid] gewonnen, maar ook mijn respect en genegenheid. Ik zie hoe gelukkig je haar maakt, en dat is alles wat ik als haar beste vriendin ooit heb gewenst. Samen zijn jullie een onverslaanbaar team, klaar om alle uitdagingen die het leven jullie pad op stuurt, aan te gaan.

Terwijl ik hier sta, omringd door geliefden die van jullie houden, wens ik jullie alle geluk van de wereld. En als de tijd rijp is voor die schattige kleine kinderen waar we allemaal op hopen, beloof ik plechtig om de beste tantie te zijn die ze zich kunnen voorstellen.

Laten we hier vanavond een toost op uitbrengen: op jullie liefde, jullie vriendschap en de prachtige reis die jullie samen gaan maken. Dat het pad dat voor jullie ligt, gevuld mag zijn met geluk, avontuur en onvoorwaardelijke liefde.

[Je naam]

Hier vind je andere voorbeelden van pakkende toespraken voor elke gelegenheid.

Gratis hoofdstuk van ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten’ ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

  6 x hoe vervelende onzekerheden te verminderen voor een speech tijdens een trouwceremonie
  Hoe begin je een speech op een bruiloft? 5 manieren!