Mint & Memories is niet alleen gespecialiseerd in het begeleiden van burgerlijke en/of kerkelijke plechtigheden, maar ook als je voor onze op maat geschreven trouwceremonie kiest, nemen wij de suitebegeleiding voor onze rekening (vlak voor en vlak na de trouwceremonie).
Ik begin dit artikel met je te vertellen wat een suite is. Omdat een suite de huwelijksetiquette volgt
(in meer of mindere mate. We trouwen niet altijd meer zo formeel als vroeger)
is het vooral voor de suite van belang om te weten wie waar zit tijdens de trouwceremonie. Maar ook voor de gewone gasten van een trouwceremonie zijn de plaatsen van belang.
De trouwstoet of de suite is de dichte familie, zij die doorgaans de hele trouwdag aan de zijde van het bruidspaar staan en mee gaan naar het burgerlijke en/of het ceremoniële huwelijk.
Een suite heeft bepaalde taken/rollen tijdens de trouwdag.
Tot de suite behoort (in theorie)
Bruidspaar
Getuigen
Bruidsdame/bruidsheer.
De bruidsmeisjes
De ringendrager en het bloemenmeisje (ook: bruidskindjes)
Al van oudsher volgt een suite de huwelijksetiquette. Om de trouwstoet volgens deze etiquette te regisseren wordt daarom vaak beroep gedaan op een ceremoniemeester.
De suite heeft een voorgeschreven volgorde bij het binnenkomen en het buitengaan van het gemeentehuis en de kerk/ceremonie.
Het is een stoet, dus ze gaan per twee zij aan zij binnen en buiten. De opstelling van de suite voor het gemeentehuis is anders dan voor de kerk. Ook de orde van binnen en buiten gaan van de suite is anders. Dames en heren verwisselen bijvoorbeeld van plaats. Dit is een geschiedkundig dingetje!
En het is een kwestie van persoonlijke keuze van de ceremoniemeester. Ik merk dat collega-ceremoniemeesters het soms anders aanpakken.
In de vakopleiding ‘Ceremoniemeester’ besteden we daar een uitgebreide les aan.
Website De Online Wedding Academie
Het kerkplan is het plaatsplan in de kerk voor de ganse suite. Wie zet je waar en hoe pak je dat aan?
Eerst gaan de overige bezoekers van de ceremonie de kerk binnen en nemen al plaats.
De ceremoniemeester of diens assistent houdt de twee à drie rijen vrij voor de suite, die later de kerk zal betreden.
De suite van de bruid zitten aan de kant van de bruid.
(= LINKS)
De suite van de bruidegom zitten aan de kant van de bruidegom.
(= RECHTS)
Deze manier van kerkplan maakt een wondermooie ‘overdracht’ mogelijk door de vader van de bruid.
De bruidegom staat vooraan rechts zijn bruid op te wachten. De bruid wordt begeleid door haar vader, die door rechts van zijn dochter te lopen, tussen bruid en bruidegom in komt te staan op het einde van het gangpad.
Zo kan vader nog een kort woordje richten tot zijn toekomstige schoonzoon en de bruid symbolisch ‘overhandigen’. (= RECHTS)
TOPTIP: Vraag het bruidspaar om naamkaartjes neer te leggen op de eerste rij(en). Zo worden de plaatsen voor de suite ‘gereserveerd’.
Deze les vind je (in veel uitgebreidere vorm) in de online training ‘Ceremoniemeester’.
Website De Online Wedding Academie
De Online Wedding Academie stelt een duidelijke PDF ter beschikking in haar emailsequence. Meld je aan en krijg ‘m in je mailbox.
GET it know
2016 Copyright Mint&Memories & De Online Wedding Academie Hooiweg 4A 2222 Itegem TEL 0496120748 mintandmemories@gmail.com
Naar onze algemene Voorwaarden All pictures by Els Peeters, Patrick Ivens, Johan Van Cauwenberghe. All rights reserved.
Bezoek onze webshop! Gastenkaarten, geloftenboekjes, e-books; alles om je te helpen de mooiste dag van je leven te creëren. Sluiten