Een super pakkende speech schrijven als getuige van je vriendin?

Een speech schrijven als getuige van je beste vriendin, het is een ongelooflijk iets. Er rust hiermee meteen druk op je schouders, want jij moet natuurlijk de meeste pakkende speech ever afleveren. Maar hoe pak je het één en ander aan? In dit artikel geef ik je al mijn tips voor de mooiste tekst op de ceremonie van jouw bestie. Een speech schrijven als getuige wordt appeltje eitje met deze 6 tips.

Begin op tijd

Een tekst schrijven vergt voorbereiding. Op het allerlaatste moment aan een speech beginnen brengt enorm veel stress met zich mee. Bovendien is er als gast niets is vervelender om naar een hoop gestamel te moeten luisteren. Als ceremoniespreker haal ik er zo de getuige uit die in de limousine – onderweg naar de ceremonie – nog snel een aantal staakwoorden noteerde in haar smartphone. Ik begrijp dat een speech schrijven soms helemaal naar de bodem van jou to-do lijstje zakte, nét omdat je als getuige al heel wat taken hebt tijdens de trouw van je vriendin, maar voorbereiding is key. Een pakkende speech schrijven als getuige kan écht niet op stel en sprong.

Grappig en herkenbaar

Denk na over wat je wil vertellen en neem ruim op voorhand de tijd om je ideeën te noteren. Een grappige toespraak is natuurlijk leuk, maar pas wel op dat het niet te grof wordt. Ouders en grootouders zijn vast ook aanwezig, dus hou het netjes! Ook anekdotes doen het altijd supergoed tijdens een speech, omdat ze herkenbaar zijn voor je publiek. Anderzijds vormen ze een uitstekende kapstok om je tekst aan op te hangen.

Zoek het niet te ver

Een pakkende speech mag best grappig zijn, maar zoek het niet te ver. Hou het eenvoudig en kort. Maximaal 5 minuten is de leidraad, geen vijf A4’s. Stel je zelf voor, zet je vriendschap met je vriendin in de bloemetjes, kruid af met een paar leuke anekdotes en bedankt de bruidegom voor wat hij betekent voor je BFF. Rond af met een felicitatie, wat je hen wenst voor een gelukkige toekomst en hef eventueel het glas op hun gezondheid. Klaar.

speech schrijven als getuige

Een speech schrijven als getuige uit het hoofd?

Tenzij je een begenadigd spreker bent en het dagelijks doet voor een groot publiek – speech niet uit het hoofd. Zet je tekst op papier of noteer de staakwoorden. Niets zo lastig als op het moment suprême niet uit je woorden te komen of met de black out van je leven te worstelen.

Een speech schrijven als getuige op papier of digitaal?

Ik krijg wel ‘s de vraag of de tekst in kwestie uitgeprint moet worden. Nee, hoor, het één en ander af lezen van een smartphone is zeker ook OK. Alleen – let dan even op of het toestel opgeladen is én of je je je paswoord herinnert – drank is den duivel vlak voor een ceremonie :-). Hou ook rekening met de zon. Kan je je tekst gemakkelijk aflezen van het scherm dan? Ik zelf zal altijd mijn teksten uitprinten, terwijl collega’s zich bedienen van een Ipad of een andere tablet. Het is maar wat je zélf verkiest.

Een speech schrijven als getuige met behulp van een PowerPoint?

Een tekst van je smartphone voorlezen vormt meestal geen probleem. Waar ik geen fan van ben is van de PowerPoint presentatie. Op zich een geweldig instrument om een speech levendig te maken, helaas in het verleden al te veel ellende mee ervaren. Technisch niet altijd even vlot uitvoerbaar, haalt meestal de vaart uit een speech, duurt vaak langer dan voorzien, wordt ook niet altijd meegedeeld aan de hoofdspreker, waardoor het hele draaiboek van de ceremonie komt scheef te zitten. Probeer een PowerPoint presentatie alsjeblieft te vermijden; het is niet al wat blinkt, dat mooi (en praktisch) is. Foto’s tonen op een scherm is een prima alternatief, zolang je over het nodige materiaal en skills beschikt en als binnen de 5 minuten van je tekst past.

7 algemene tips voor een steengoede speech schrijven als getuige: klik hier

Klik hier voor een voorbeeld van zulk een speech, op maat geschreven door Mint&Memories.

Nog meer tips om een steengoede tekst te schrijven vind je bijvoorbeeld hier.

Gratis hoofdstuk van ons e-book “Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten’ ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

    Voorbeeld van een dankwoord, hoe dank je je ouders?
    Danielle's speech als getuige van de bruid en Mint schreef hem voor haar