Het warmen van de ringen, een romantisch ritueel voor elk bruidspaar

ringen warmen

Het warmen van de ringen of nog: het zegenen van de ringen is één van de vele rituelen, waarmee jij jouw trouwceremonie personaliseert. Ringen warmen zorgt voor een gevoel van verbondenheid:  een fun, liefdevol en speelse moment. Het is een mooi gebaar die jullie met elkaar verbindt. Rituelen tijdens een trouwceremonie geeft net even een extra persoonlijke twist op jullie grote dag. Er zijn talloze symbolische huwelijksrituelen die je kunt inzetten, ringen warmen is er één van.

Wat is het ringen warmen tijdens een ceremonie?

Jullie trouwringen worden rondgegeven en verwarmd door de liefde, zegeningen en positieve energie van jullie gekozen gasten. Wanneer de ringen tijdig bij de getuige worden afgeleverd voor de ringwisseling, bevatten ze iets uiterst krachtigs en waardevols: de liefde en zegeningen van degenen om wie je geeft! Het opwarmen van de ringen in jouw huwelijksceremonie is een unieke manier om al jullie gasten bij de ceremonie te betrekken.

Hoe werkt het?

De ceremonie begint met het verwelkomen van alle gasten. Voordat de ceremonie begint, legt de ceremoniespreker uit dat de ringen onder de gasten zullen worden doorgegeven. Elke gast krijgt de opdracht om de ringen vast te houden, ze met liefde te verwarmen (of hun zegen te geven) en dan de ring door te geven aan de gast die naast hem zit. Is dat niet prachtig?

Dus de hele ceremonie lang gaan de ringen langzaam van gast naar gast, over elke rij.

Op het moment dat het tijd is voor de ringenwisseling, zal de ceremoniespreker om de ringen vragen. Degene die als laatste gast de ringen “opwarmt” houdt de ringen omhoog zodat de getuige of iemand anders ze naar de spreker kan brengen.

De ceremoniespreker krijgt de ringen en gaat verder met de ceremonie. Zo eenvoudig is dat!

ringen warmen
Bram & Steffi “Of hij de mooie zwarte haartjes van zijn baby wilde bewonderen? “Nee, dank je. Ik ga bijna flauw vallen”.

Mijn tips voor een succesvolle ringen warmen ceremonie

Kies iemand uit die verantwoordelijk is en blijft voor de ringen

Vraag aan één en de zelfde persoon om verantwoordelijk te zijn voor de ringen. Als de hoofdspreker zegt: “De ringen worden doorgegeven…” is dat het teken voor hem/haar om de ringen door te geven aan de eerste gast, die de ringen zal warmen. Daarna mag hij/zij meteen terug naar zijn/haar plaats gaan, maar als de hoofdspreker aangeeft dat hij of zij de ringen nodig heeft, gaat de zelfde aangewezen persoon de ringen halen bij de laatste persoon die ze heeft opgewarmd. Zo is er steeds één iemand die de ringen tijdens de ceremonie uitdeelt en ophaalt. Volgens de etiquette is het de getuige van de bruidegom die zich over de ringen ontfermt, maar natuurlijk kan iedereen deze taak op zich nemen. Kinderen worden bij voorkeur uitgesloten van deze belangrijke taak ;-))

Zorg dat de ringen veilig zijn

Zorg er altijd voor dat de ringen op een of andere manier veilig zijn, hetzij aan elkaar met lint, hetzij in een zakje of in een doosje. Het is belangrijk dat ze op zijn minst samengebonden zijn. Een van de angsten van bruidsparen is dat de ringen verloren gaan tijdens het opwarmen. Als ze in een doosje zitten of vastgebonden zijn op een ringkussen, is de kans kleiner dat ze vallen.

Start achteraan

Geef de ringen aan de laatste persoon op de laatste rij achteraan de ceremonie. Zo komen de ringen op tijd op de eerste rij terecht voor de ringwisseling. Overigens krijg ik af en toe de vraag of ritueel van het warmen van de ringen ook kan bij bruiloften met veel gasten. Een ringverwarmingsceremonie kan worden gedaan bij elke bruiloft. Ik heb het gedaan op bruiloften met 100+ gasten. Zolang je de timing ervan regelt van de start van de viering tot aan het moment van de ringuitwisseling, vormt het zelden een probleem. Je moet alleen weten dat de ceremonie nét zo lang duurt als het ringen warmen nodig heeft.

Mag het niet te lang duren?

De trouwceremonie duurt nét zo lang als de gasten nodig hebben om de ringen te overstelpen met warmte. Heb je veel gasten die deelnemen aan het ritueel, zou het best kunnen dat je langer moet wachten op de ringenwisseling; zelfs als de timing ervan goed zit.

Is tijd écht van belang, geef je gasten dan de kans al met het ritueel te beginnen nog voor de ceremonie start, van zodra dus iedereen gaat zitten. Opnieuw vraag je hier iemand om een oogje in het zeil te houden en het ritueel te begeleiden. De ringen zullen dus al rond gaan, wanneer jullie nog maar de ceremonie betreden.

Ringen warmen enkel met je inner circle

Ofschoon een ringen warmen ritueel voor elke bruiloft kan – dus ook die met veel gasten – kiezen sommige bruidsparenin dat geval ervoor om hun ringen door slechts een handjevol mensen te laten warmen. Bijvoorbeeld alleen door hun suite of enkel door hun ouders. Een hele mooie opstelling is dan dat je deze mensen naar voren vraagt te komen. Ze vormen een cirkel rond het bruidspaar en geven de ringen zo aan elkaar door.

Ringen warmen is één van de vele rituelen die een trouwceremonie extra sprarkle geven. Andere voorbeelden van rituelen vind je bijvoorbeeld hier.

Gratis trouwceremonie ‘Maite’ ontvangen in jouw mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

    Maak je trouwceremonie onvergetelijk met onze trendy verhuurdecoratie
    Vragenlijst voor een ceremoniespreker: 20 super toffe vragen voor een persoonlijk verhaal