Zelf je trouwceremonie schrijven? Mijn tips…

Elke bruidspaar wil een droombruiloft, het liefst zo persoonlijk mogelijk. Maar hoe zorg je er nu voor dat jullie bruiloft ook echt uitstraalt wat jullie als stel zijn? De oplossing is eenvoudig: met een trouwceremonie. Je kan er eentje bestellen bij ons of je kan gewoon zelf aan de slag gaan. Maar dat een trouwceremonie een must is voor jouw trouwdag, dat staat buiten kijf.

Waarom je eigen trouwceremonie maken?

Een trouwceremonie is een heel bijzonder moment. Hier geven jullie elkaar het jawoord en dit is het begin van jullie leven samen. Veel bruidsparen kiezen tegenwoordig voor een op maat gemaakte trouwceremonie, omdat ze iets meer verdieping willen geven aan hun liefde – meer verdieping dan wat er gebeurt in het gemeentehuis. Het traditionele alternatief is dan de kerk, maar niet elk trouwlustig stel wil dat.

Zelf je trouwceremonie maken, het kàn. Je kunt de standaard procedure volgen voor een ceremonie, maar je kunt het ook een eigen, persoonlijke invulling geven. Dappere bruiden schrijven hun eigen trouwceremonie. Is dat moeilijk? Nee, niet als je deze tips volgt.

Je eigen trouwceremonie maken: wat je nodig hebt

Kies een stijl

Dit betekent zo veel als: Wat voor een ceremonie willen jullie? Onze trouwceremonie is bijvoorbeeld vrij klassiek qua opbouw, want voor mij is een trouwplechtigheid géén trouwplechtigheid zonder de drie Plechtige Momenten: de ringwisseling, het jawoord en de trouwgeloften. Maar misschien zijn die niet nodig voor jou en wil je net meer nadruk leggen op de muzikale omlijsting of willen jullie veel meer werken met jullie bruidskindjes?

Kies een ‘toon’

Onze trouwceremonie is klassiek qua opbouw, maar de toon is ludiek en luchtig. We houden het nétjes (het is per slot van rekening een plechtigheid), maar er màg gelachen worden (het is per slot van rekening géén kerkdienst).

Lees hier hoe wij werken.

Nochtans sta ik open voor suggesties. Onlangs sprak ik de trouwceremonie voor H & C – een vrolijke bende Hollanders en daar mocht de toon pikanter zijn (ook omdat ze omringd werden door uitsluitend naaste vrienden en familie die hun verhaal kennen).

Welke toon wil jij tijdens je plechtigheid? Denk daar op voorhand over na.

Kies een spreker

Geen trouwceremonie zonder spreker, natuurlijk. Mint & Memories heeft momenteel vier sprekers met ervaring in de aanbieding, maar wij kunnen ook de digitale versie verzorgen van jouw trouwceremonie. Dit wil zeggen dat jij dan iemand van je vrienden of familie vraagt om de ceremonie te spreken en dat wij de ceremonie schrijven. Maar wil jij zélf aan de slag, moet je ook een spreker zoeken.

Heeft je spreker ervaring nodig? In sé vind ik het belangrijker dat je spreker enthousiast is, graag zijn/haar tanden in deadlines zet en zich bewust is van de gewichtigheid van deze taak. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Zorg daarom dat je plechtigheid op tijd klaar is, zodat je spreker kan ‘oefenen’.

PS: Wij trainen jouw spreker als wij jouw trouwceremonie mogen schrijven.

Kies een thema

Ik ben dol op thema’s. Volgend jaar in december trouwt één van mijn assistenten en ik kijk daar zo hard naar uit, naar dat Winterwonderland thema van hem.

Een thema maakt het plannen van een trouwdag zo veel gemakkelijker. Je kan er als het ware van alles aan ‘ophangen’: het drukwerk, de dresscode, het vervoer en natuurlijk ook de trouwceremonie.

Jullie thema is dan de rode draad doorheen jullie plechtigheid.

Bepaal welke componenten je wil opnemen

Zulk een trouwceremonie bestaat inderdaad uit een aantal componenten, maar the heck dat je ze allemaal moet gebruiken of dat je ze überhaupt gebruikt. Je kiest dus zélf of je met het volgende lijstje aan de slag wil of niet.

Componenten van een trouwceremonie

De opening

Je verwelkomt je gasten en bedankt ze voor hun aanwezigheid. Eventueel gooi je er meteen achteraan dat ze hun mobiele telefoons moeten uitzetten.

Lezingen van vrienden en familie

Je kan vrienden en familie vragen om hun duit in het zakje te doen. Je spreker bindt dan deze teksten. Doorgaans is dit in de vorm van teksten, die ze zélf schrijven en voorlezen, maar misschien heb je in je naaste omgeving wel getalenteerde poppenkastspelers, flashmob-bedenkers of jazzdansers?

Muziek

Slechts af en toe kiest een bruidspaar er voor geen muziek te gebruiken tijdens hun ceremonie (al vraag ik telkens wel om minstens één intredelied en één uittredelied – anders is het helemaal een café zonder bier). Sommige van mijn klanten kiezen voor life-muziek, anderen spelen hun favoriete Spotifylijst af. Niet zo heel lang geleden koos een bruidspaar zélfs voor een heus koor.

Neem de tijd om een aantal goed gekozen songs mee in te werken in je trouwceremonie, bijvoorbeeld na de trouwgeloften of na het jawoord.

Jawoord, trouwgeloften, ringwisseling

Zoals gezegd, zitten er die bij mijn trouwceremonies standaard in (al heb ik in seizoen 2020 één stel, wat er geen wil doen). Wij schrijven het jawoord volledig op maat. Dat kan jij ook! Ook de wisseling van de ringen kan op jullie lijf geschreven worden. Denk hier goed over na.

PS: Iets anders doen dan ringen wisselen? Voeg dan een ritueel toe.

Het zonovergoten strandhuwelijk van Tom en Inge
Het bohemian huwelijk van Nathalie en Sander