Waarom een weddingplanner het verschil kan maken bij low(er) budgethuwelijken

Eén van de belangrijke taken van een professionele weddingplanner is wel het budget van een bruiloft bewaken. Prijsbewust of goedkoop trouwen is een hype tegenwoordig. Het inhuren van een weddingplanner kan het verschil maken.

Bewust trouwen

… of goedkoop trouwen. Bruidsparen beseffen ten volle dat een bruiloft handen vol geld kost. Het inhuren van een weddingplanner kan zelfs voor zulke klanten veel betekenen. Met andere woorden: zelfs als je trouwt met een eerder beperkt budget, kan de service van een huwelijksplanner veel voor je betekenen.

Een bekwame en ervaren huwelijksplanner heeft namelijk de volgende “goede” kwaliteiten:

  1. Hij/zij heeft kennis van de verschillende leveranciers en kan er prijzen op plakken
  2. Hij/zij is op de hoogte van de nieuwste trends
  3. Hij/ zij weet hoe je een budgetplanning moet opstellen (!)
  4. Hij/zij kan soms waardevolle kortingen krijgen bij leveranciers
  5. Hij/zij weet hoe je klanten kan begeleiden bij hun keuzes

Vroeger leek het wel een crime om als wedding professional te kiezen voor de minder gefortuneerde bruiloft, want het weddingplannen was per definitie een zaak voor de happy few.

Gelukkig verandert er de laatste jaren heel wat in onze sector en kunnen weddingplanners vrij uit kiezen voor de low(er)budgethuwelijken. Het is een niche geworden op zich!

Totaalbudget en verdeelsleutel

Voordat een bruidspaar met de trouwplanning begint, is het belangrijk om een totaalbudget voor de bruiloft te bepalen. Hiermee zal je weddingplanner je helpen. Als ze weet wat je kan besteden, houd je, als weddingplanner de kosten makkelijker onder controle.

TOPTIP: Het is belangrijk om voor jezelf inzichtelijk te maken wat je belangrijk vindt aan een trouwdag en wat iets minder hoog op de prioriteitenlijst staat. Een verdeelsleutel kan je hier bij helpen.

Bijvoorbeeld: Je wil graag een toplocatie, maar vind de jurk minder prioritair. In het totaalbudget zal er dan minder geld gaan naar de kleding, maar meer naar je feestzaal.

Budgettaire taken van de weddingplanner

De weddingplanner heeft als taak om

  1. Een correct budgetplanning op te maken en deze in evenwicht te houden.
  2. Offertes op te vragen bij de diverse leveranciers en die te vergelijken.
  3. Op basis van de specifieke techniek van het scenarioschrijven jou als bruidspaar te begeleiden in het maken van de juiste keuzes.
  4. Goede afspraken maken met de leveranciers.

Doelstelling: Geven jij en je toekomstige man. vrouw meer geld uit dan verwacht (wat heel vaak gebeurt), wordt er van de weddingplanner verwacht dat hij/zij aanbevelingen doet om het één en ander in balans te brengen. Prijsbewust trouwen is een oefening in het maximale halen uit een budget (wat altijd grenzen heeft).

Voor een trouwdag met een lager budget is dit dus van levensbelang en een weddingplanner kan hier waardevol in blijken.

Door dus de budgetplanning in de gaten te houden en waar nodig, bij te sturen. Zij/hij kan je ook bijstaan met advies, zodat je je beoogde totale budget niet overschrijdt.

Bijvoorbeeld met de volgende tips –

Trouwen met een beperkt budget doe je zo

  1. Snoei in de gastenlijst. Hoe minder gasten (bijvoorbeeld alleen zij die er echt toe doen) hoe minder het je kost. Plus het is vaker gezellig en intiem.
  2. Ga voor een budgettrouwjurk, eentje wat je als bruid daarna nog kan ‘doordragen’. Andere opties: tweedehands, huren of maatwerk bestellen in China (heb ik heel goede ervaringen mee).
  3. Bekijk de trouwformule. In plaats van een avondfeest een fuif bijvoorbeeld of geen zesgangenmenu maar een gemoedelijke BBQ. Toen ik huwde, kozen wij voor een avondmaal met de hele familie, maar om 18 uur was de dag gedaan. (Wat er over bleef van het budget spendeerden we aan onszelf in de vorm van een luxueuze bruidsuite).
  4. Keyword voor een budgetvriendelijk huwelijk is plannen! Begin ruim op tijd. Bepaal het totaalbudget samen met je weddingplanner en laat niet na dit bedrag op een aparte rekening te zetten. Zo houd je overzicht.
  5. Ook heel belangrijk: wees realistisch van in het begin. Het heeft géén zin om je zelf een waanzinnig trouwfeest voor te spiegelen, als je dat niet kan betalen. Beter is om voor elk onderdeel van wat je wenst voor je trouwdag betaalbare alternatieven te zoeken. En soms, heel soms, zal je moeten schrappen en je dromen moeten bijstellen. Het is niet anders.

Kies voor een andere trouwformule

  1. Bespaar op de trouwschoenen. Ga al in de soldenperiode op zoek te gaan naar geschikt schoeisel. Geldt ook voor: decoratie! Hou wel rekening met het seizoen. Trouw je in de winter, ga dan vlak na de eindejaarsfeesten op schattenjacht. De winkels gooien de kerstverlichting en de winterdeco naar je hoofd!
  2. Wist je overigens dat trouwen buiten het hoogseizoen (mei tot en met september) voordeliger is? Feestlocaties geven vaak fikse kortingen om toch nog aan de bak te komen. Ga op locatiehunt en leg een database aan van locaties en hun prijslijsten.
  3. Idem voor de burgerlijke plechtigheid. Sommige gemeenten zijn goedkoper als je in de week voor de wet huwt. Ook hier kan je een database van aanleggen.
  4. Ga voor een alternatieve locatie. Huur de lokale parochiezaal, je eigen tuin, een weide af voor je festiviteiten. Let op: hou rekening met extra kosten zoals een tent, personeel en het huren van meubilair. Soms kan het budget hiermee oplopen, maar een vakbekwame weddingplanner weet dit en houd voor je het één en ander in evenwicht (de wilde dromen en het budget ;-))
  5. Kies niet voor de geijkte trouwringen maar voor de gewone ring die je laat graveren. Of laat oud goud omsmelten naar jouw droomtrouwringen.

Cava in plaats van champagne

  1. De duurste kostenposten zijn de feestlocatie en de bloemen. Door al op één plaats te huwen (en niet voor elk onderdeel van de trouwdag van jut naar jaar te rijden) kom je al een heel end. Voor de bloemen opteer je voor namaakexemplaren (eventueel in combinatie met verse bloemen) en veel groen in de decoratie.
  2. Veel bruidsparen willen champagne. Een kwaliteitsvolle cava is even lekker en goedkoper! Organiseer een proeftest om eventuele bezwaren op te vangen.
  3. Ook met de hapjes tijdens de receptie kan je besparen. Ik hoor vaak dat gasten een bitterbal of een kaasplankje even lekker hadden gevonden als een exquis amuse. Bestudeer eventueel het doelpubliek!
  4. Steek een digitale uitnodiging in elkaar.
  5. Heeft de bruidegom nog ergens een net pak hangen? Of kan hij het lenen van iemand? Ook huren kan een slok op de borrel betekenen.
  6. Skip het dessertenbuffet en ga meteen naar de bruidstaart. Of vraag de Handige Henrietta van de familie om een feestelijke taart te bakken. Ook een mogelijkheid: laat de gasten hun bakkunsten boven halen en maak er een taartenbuffet van.

Uitnodiging voor je huwelijk: dit moet je weten als je je gasten uitnodigt
Saai vrijgezellenfeest? Niet met deze tips van een professional.