Trouwen als je een beperkt budget hebt.
Gisteren kreeg ik P. aan de lijn. Zij trouwt met de liefde van haar leven in de zomer van volgende jaar.
Het wordt een klassieke trouwformule – in de voormiddag de burgerlijke plechtigheid, ‘s avonds een feest. Iets minder klassiek is wel dat het stel kiest voor een lege doosconcept. Wat is een lege doosconcept en is het een koopje, als je wil trouwen met een beperkt budget?
Laat ik meteen een bekentenis doen: wellicht bestaat die term niet. Ik verzon dit nadat ik het huwelijk begeleide van Tracy en Kevin.
Dat feest vond plaats op een wei ergens in het Vlaams-Brabantse. Het geheel werd verhuurd door een oud mevrouwtje met een zoon, die samenhokten in een chalet, aan de rand van de wei. Ooit was het een taverne; er was een ruime keuken, een bar en een terras. De dame deed bij wijze van spreken haar zaak nog één keer open voor Tracy en Kevin.
De weide boodt een wijds zicht op de Vlaams-Brabantse akkers, maar verder was er niets, althans niet van accommodatie. Een lege doos (en dat bedoel ik alles behalve denigrerend).
Tracy en Kevin moesten om meubilair voor de trouwceremonie, om een foodtruck voor de hapjes, om een grote tent en de catering voor het avondfeest, om dan nog te zwijgen over het servies, de stoelen en de tafels voor onder de tent.
Met een lege doosconcept bedoel ik dus dat je als bruidspaar een locatie huurt, maar dat er voor de rest geen materiaal aanwezig is en dat je bent aangewezen op het huren ervan. Dat kan een parochiezaal zijn maar even goed een weiland dus tussen de patatten.
Lees hier alles over Kevin en Tracy’s huwelijk, dat zo een lege doos-huwelijk was. Zij moesten omzeggens from scratch beginnen om zo hun droombruiloft te realiseren. De vraag van dit artikel is: is zulk een concept écht een koopje en is het wat als je wil trouwen met een budget van pak ‘m beet 5000 euro?
Meteen ziet de wakkere lezer het eerste nadeel: tijd. En voor wie nog minder prut in zijn ogen heeft: budget. Want wie voor een lege doos kiest, moet deze ‘aankleden’, in eender welke zin van het woord. Maar eerst de voordelen.
Weg met afgelikte feestzalen, opgedirkte obers en onpersoonlijke decoratie. Met een lege doosconcept vul je je feest concept helemaal zélf in. Een fijne schuur, ergens in een bos of gewoon tussen de koeien – je kiest helemaal hoe de vier muren van je feest er zullen uit zien. Geen obers stijfjes in het pak, maar je eigen vrienden of die van Chiro of waarom niet; je gasten in de benen voor self-service. En die zware decoratie mag helemaal de vuilbak in; je vraagt aan je creatieve tante om haar talenten los te laten op je bloemwerk en je tafelstyling. Tegenwoordig drukt een bruidspaar graag een eigen stempel op het feestelijke gebeuren, dus met een lege doosconcept kan je los gehen en je trouwdag personaliseren als geen ander.
Een lege doos vergt een stevige planning. En wie stevige planning zegt, zegt tijd.
Je begint daarom best niet last minute aan het plannen van een lege doosconcept. Het concept mag dan relatief eenvoudig zijn op zich, de invulling van de details is dat niét!
Omdat tijd niet de insteek is van dit artikel, want hebben P. en haar toekomstige wél, laat ik het voor wat het is nu. Maar reken er op dat ik er op terug kom.
Bruidsparen denken vaak een koopje te doen door voor een locatie te kiezen waar weinig of geen materiaal voor handen is. Inderdaad kan je zo’n plek meestal huren voor weinig geld.
Nét omdat er niets mee in de verhuurprijs hoeft te worden verrekend door de eigenaar.
Om dat te illustreren, copy paste ik heel even de mail van P. met de mail van de zaal over wat er precies inbegrepen is in de huur ervan.
–In de huur van 420 euro (dagprijs) zat het volgende inbegrepen –
-60 klapstoelen, 18 cocktailtafels en 12 schragen voor rechte tafel (2,2x60cm). Geen linnen hiervoor.
-Een Cd speler waar een ipod kan op worden aangesloten.
-Frisdrank en bieren verplicht af te nemen en glazen gewassen terugzetten hiervoor. Geen bediening aanwezig.
-Geen keuken enkel spoelbak. Geen schaar, tape, keukenhanddoeken, kurkentrekker,…aanwezig.
Haar vraag aan mij: “Is dit wel een haalbaar plaatje voor mij, als je weet dat ik slechts 5000 euro heb om te trouwen?”
Je merkt dat P. het geheel helder heeft. Een hele goede vraag, P.! Er ontbreekt inderdaad wel wat aan de inventaris, in die zin dat je meer nodig hebt dan wat klapstoelen en cocktailtafels om van een feest een succes te maken.
Dat er géén keuken is, mag dan al een issue zijn, maar wat te denken van het feit dat er geen bediening is? Er is niemand om te tappen, de dranken te verdelen of aan te vullen.
Ook bij Tracy en Kevin was dat zo: Mint & Memories hielp bijvoorbeeld bij het afwassen. En bij het indekken van de tafels.
Op basis van P.’s mail ga ik even het rijtje af:
Nou nee. Wie denkt te besparen door een lege doos te huren, komt vaak bedrogen uit. Alles bij elkaar opgeteld, kom je niet persé goedkoper uit dan dat je een feestlocatie zou gaan afhuren. En niet onbelangrijk! Je dient nog op te bouwen, af te wassen en af te breken ook (in tegenstelling tot feestzalen, waar die strontvervelende taken mee in de huurprijs zitten begrepen). Het enige goede nieuws is: je kan een budget onder controle houden. Hoe je dat doet, lees je verder.
Jawel. Zoals gezegd kan je een budget onder controle houden. Hiervoor dien je natuurlijk een budget te ramen, op poten te zetten en je er ook aan te houden.
Heb je een budgetplanning, is het een kwestie van kiezen waar je prioriteiten liggen en daarop besparen.
Een tent of toch maar in open lucht?
Weinig of overdadige decoratie?
Papieren handdoekjes op het toilet of van die katoenen? Ja, katoenen, maar kopen we ze in de Action of laten we er met de hand maken met onze initialen op in gouddraad?
Snap je?
Binnenkort lanceren wij een nagelnieuwe workshop, waarin we je begeleiden naar de ideale (budget)planning van je bruiloft onder de 5000 euro. We leren je hoe je je budget onder controle houdt. Mail ons als je graag vrijblijvend op de wachtlijst wordt gezet.
Lees ook de volgende blog over budgetvriendelijk trouwen
Waarom een wedding planner een verschil kan maken bij zulke bruiloften. Ja, echt waar!
Hoe je een budget opstelt en een verdeelsleutel toepast + 16 andere tips om goedkoop te trouwen
2016 Copyright Mint&Memories Hooiweg 4A 2222 Itegem TEL 0496120748 mintandmemories@gmail.com
All pictures by Els Peeters, Patrick Ivens, Johan Van Cauwenberghe, tenzij anders aangegeven. All rights reserved.