16 x goedkoop trouwen: hou het budget in evenwicht met deze tips van de weddingplanner

Eén van de belangrijke taken van een professionele weddingplanner is wel het budget van een bruiloft bewaken. Prijsbewust of goedkoop trouwen is een hype tegenwoordig.

Totaalbudget en verdeelsleutel

Voordat je met de trouwplanning begint, is het belangrijk om een totaalbudget voor de bruiloft te bepalen. Als je weet wat je kan besteden, houd je de kosten makkelijker onder controle.

TOPTIP: Probeer voor je zelf inzichtelijk te maken wat je belangrijk vindt en wat iets minder hoog op de prioriteitenlijst staat.

Bijvoorbeeld: je droomt al heel lang over die prinsessenjurk, je wil een waanzinnig avondfeest met alles er op en er aan, je wil in niets minder dan een koets met zes paarden naar de kerk worden gevoerd.

Iets minder belangrijk vind je de muziek, de ringen en de uitnodigingen. Dan zou je in je budgetbepaling kunnen kiezen om op die drie laatste posten stevig te besparen en wat meer budget te voorzien voor de eerste drie kostenposten!

In de online trainingen ‘Vakopleiding Weddingplanner’ en ‘Klein budget? Groots feest met een budget in evenwicht!’

(voor bruidsparen)

komen we uitgebreid terug op deze materie. Ook krijg je een verdeelsleutel om je budgetplanning uit te werken.

Naar korte opleiding ‘Klein budget? Groots feest met een budget in evenwicht!” voor het bruidspaar

Tekst gaat hier onder verder.


GET IT NOW

Interessant?
Meer weten over de ideale bruiloftsplanning?
De Online Wedding Academie stelt PDF’s, e-books en meer ter beschikking van de hand van de professionele weddingplanner in haar emailsequence. Meld je aan en krijg ‘m in je mailbox.

Deze blogpost in een handige overzicht?

*Gelieve volledig in te vullen

Voornaam

Familienaam


Naar de vakopleiding ‘Weddingplanner’

Goedkoop trouwen doe je zo

 1. Snoei in de gastenlijst. Hoe minder gasten (bijvoorbeeld alleen zij die er echt toe doen) hoe minder het je kost. Plus het is vaker gezellig en intiem.
 2. Ga voor een budgettrouwjurk, eentje wat je daarna nog kan ‘doordragen’. Andere opties: tweedehands, huren of bestellen in China (heb ik heel goede ervaringen mee).
 3. Bekijk de trouwformule. In plaats van een avondfeest een fuif bijvoorbeeld of geen zesgangenmenu maar een gemoedelijke BBQ. Toen ik huwde, kozen wij voor een avondmaal met de hele familie, maar om 18 uur was de dag gedaan. (Wat er over bleef van het budget spendeerden we aan onszelf in de vorm van een luxueuze bruidsuite).
 4. Hét keyword voor een budgetvriendelijk huwelijk is plannen! Begin ruim op tijd. Bepaal je totaalbudget en zet dat op een aparte rekening.

Kies voor een andere trouwformule

 1. Bespaar op je trouwschoenen. Ga in de soldenperiode vóór je bruiloft al op zoek. Weet je wat? Shop ook meteen je hele decoratie bij elkaar dan. Hou wel rekening met het seizoen. Trouw je in de winter, ga dan vlak na de eindejaarsfeesten op schattenjacht. De winkels gooien de kerstverlichting en de winterdeco naar je hoofd!
 2. Wist je overigens dat trouwen buiten het hoogseizoen (mei tot en met september) voordeliger is? Feestlocaties geven vaak fikse kortingen om toch nog aan de bak te komen.
 3. Idem voor de burgerlijke plechtigheid. Sommige gemeenten zijn goedkoper als je in de week voor de wet huwt.
 4. Ga voor een alternatieve locatie. Huur de lokale parochiezaal, je eigen tuin, een weide af voor je festiviteiten. Let op: hou rekening met extra kosten zoals een tent, personeel en het huren van meubilair. Soms kan het budget hiermee oplopen.
 5. Kies niet voor de geijkte trouwringen maar voor de gewone ring die je laat graveren.

Cava in plaats van champagne

 1. De duurste kostenposten zijn de feestlocatie en de bloemen. Door al op één plaats te huwen (en niet voor elk onderdeel van de trouwdag van jut naar jaar te rijden) kom je al een heel end. Voor de bloemen opteer je voor namaakexemplaren (eventueel in combinatie met verse bloemen) en veel groen in de decoratie.
 2. Veel bruidsparen willen champagne. Een kwaliteitsvolle cava is even lekker en goedkoper!
 3. Ook met de hapjes tijdens de receptie kan je besparen. Ik hoor vaak dat gasten een bitterbal of een kaasplankje even lekker hadden gevonden als een exquis amuse.
 4. Steek een digitale uitnodiging in elkaar.
 5. Heeft de bruidegom nog ergens een net pak hangen? Of kan hij het lenen van iemand? Ook huren kan een slok op de borrel betekenen.
 6. Vraag om een student-fotograaf of spreek een familielid aan om het beeldmateriaal te maken. Let op: dit heeft voor-, maar ook nadelen. Foto’s van een huwelijk maak je slechts één keer. Denk hier over na.
 7. Skip het dessertenbuffet en ga meteen naar de bruidstaart. Of vraag de Handige Henrietta van de familie om een feestelijke taart te bakken. Ook een mogelijkheid: laat de gasten hun bakkunsten boven halen en maak er een taartenbuffet van.

LEESTIP: Q&A: Hoe kan ik met een beperkt budget toch een prachtige bruiloft hebben?

Welke tips heb jij om goedkoop te trouwen?

Waarom trouwen met een lege doosconcept niet zo'n goed idee is als je een beperkt budget hebt
Q&A: Hoe kan ik met een beperkt budget toch een prachtige bruiloft hebben?