[Trouwen in de zomer] Hou je gasten koel bij heet weer met deze onmisbare tips!

Bij het trouwen in de zomer maken vele feestlocaties ongeveer de zelfde ‘fout’. Ontdek in dit artikel welke dat is en hoe je dat kan oplossen.

Zoek de fout

Bekijk de onderstaande fotogalerij.

Wat valt je op?

Hele mooie setting.

Inderdaad – want hier zijn we op de Abdijsite Herkenrode in Hasselt.

Je trouwt er in een kruiden- en plantentuin met zich op de maisvelden. Feesten doe je in de historische hoevegebouwen.

Maar wat nog?

Het gras is ontzettend dor. Was het misschien warm?

Warm? Zeg maar gerust heet. De trouwceremonie van N & T vond plaats tijdens de warmste zomer sinds jaren, die van 2018. In juli dan nog wel en de hittegolf moest officieel nog komen.

Geen zonwering bij trouwen in de zomer

Het gras is geel, klopt. Geen fraai zicht, maar daar valt weinig aan te doen.

Is er nog iets opmerkelijks? Dat er geen zonwering is misschien?

Meteen hebben we de meest gemaakte fout bij trouwen in de zomer. Niet beschermd zijn tegen de zon. Geen schaduw, te warm en eigenlijk is het ronduit ongezond.

Op de trouwceremonie van N & T stond ik met de blote bol een uur in de blakende zon. En met mij het arme bruidspaar, de gasten en de bruidskindjes.

Je merkt het meteen als ceremoniespreker dat het warm is voor iedereen. Het lijkt wel alsof de interactie niet helemaal op gang komt, mensen waaien zich koelte toe, schuifelen ongemakkelijk rond op hun stoel. De slimsten blijven recht staan in de schaduw. Er is algehele opluchting als de ‘dienst’ gedaan is.

En dat is jammer voor mij (omdat ik behoorlijk veel tijd steek in het schrijven van de trouwceremonie), maar ook voor bruidspaar!

Andere problemen bij het trouwen in de zomer

 1. Geen of te weinig water voorzien
 2. Meteen alcohol beginnen schenken
 3. Wespen, dazen, vliegen en ander ongedierte komen meefeesten
 4. Een te kort aan stoelen (voor oudere mensen of mindervaliden)
 5. Te weinig schaduw bijvoorbeeld van bomen, struiken, …
 6. (bij een buitenbruiloft) Geen plan B hebben als het onweert
 7. Overmatig zweten: wat met je make-up, je kapsel, uitzettende voeten, ..
 8. En als je zwanger bent?
 9. Verse bloemen blijven veel minder lang goed

Trouwen in de zomer is fijn

Trouwen in de zomer is natuurlijk ontzettend fijn.

De kans op mooi weer is groot. De kans dat je buiten kunt trouwen ook. Buiten trouwen geeft je veel vrijheid en je kan heerlijk creatief aan de slag met de locatie. Het blijft ook langer licht in de zomer. Als je een avondfeest geeft, kunnen jij en je gasten lekker lang buiten blijven, als ze dat willen.

De bruid hoeft ook niet te twijfelen over haar trouwjurk. Een mooie strapless jurk of een mouwloze jurk is heel geschikt en accessoires zoals een bontje of een jasje – die hoef je niet te kopen, dat scheelt ‘m alweer in de kosten.

Ik wens je dus alle zonnige weer van de wereld toe, maar als het té heet is, heb je vast wel iets aan onze tips.

Als het te heet is, …

Te heet is niet leuk. Natuurlijk is onze zomer niet elke keer een schot in de roos wat het weer betreft, maar de zomer zoals die nu is, reken er maar op dat er nog meer gaan komen in de toekomst.

 1. Zet aan de entrée van de trouwceremonie een bak met ijsblokjes en vul die met kleine flesjes water. Heb je een buitenfeest, verdeel dan over het terrein zulke bakken en vul die geregeld aan. Let op: alcoholische drankjes zijn geen water en kunnen deze geenszins vervangen. Je kan ook opteren voor grote dispensers met een kraantje. Dat is milieuvriendelijker.
 2. Suikerhoudende drank zet je bij voorkeur niet open en bloot in de hitte. Zo vermijd je dat er gevleugeld ongedierte op af komt. Stap eventueel af van zoete apero’s (zoals sangria) en kies voluit voor cocktails met sprankelende wijn of biercocktails.
 3. Zorg voor voldoende schaduw. Vooral oudere mensen en kinderen zullen je dankbaar zijn. Zorg voor parasols, een tent, een gekoelde schuur waar je gasten kunnen schuilen tegen de zon.
 4. Geef je gasten zogenaamde dancing shoes: flip flops, zodat ze hun hoge hakken kunnen uitgooien en heerlijk kunnen dansen, zonder pijnlijk-gezwollen voeten.
 5. De trend op buitenfeesten is wel de lounge- of de zithoek. Zo kunnen mensen die moe zijn (van de hitte) even tot adem komen. Zet een aantal oude zetels en sofa’s bij elkaar voor een cosy effect. Die kan je huren. Heb je een groot terrein, voorzie dan meerdere van zulke hoekjes. En vergeet de parasol niet (of zet de loungehoek mordicant in de schaduw). Andere optie: bouw met lege houten wijnkratten en kussens zélf je zithoekje.
 6. Gebruik je verse bloemen tijdens je bruiloftsfeest? Bijvoorbeeld tijdens de trouwceremonie? Bewaar je bloemen zo koel mogelijk. Hitte en zon zijn dodelijk voor bloemen. De blaadjes gaan er slap van hangen en dat wil je echt niet. Zet je bloemdecoratie daarom zo laat mogelijk in. Haal het één en ander niet om elf uur al uit de koeling als je pas om 16 u trouwt bijvoorbeeld. En kan het niet anders, zet je bloemdecoratie dan zo lang mogelijk in de schaduw: plaats een parasol boven je bloemenboog bijvoorbeeld. Haal deze parasol pas weg tegen dat je je jawoord gaat geven.

LEESTIP: In zes stappen naar je feestlocatie!

Veel plezier met je bruiloft in de zomer!

Dit is de top 20 van de meest populaire liedjes tijdens een trouwceremonie!
Waarom trouwen met een lege doosconcept niet zo'n goed idee is als je een beperkt budget hebt