Ceremoniemeester taken bruiloft. Wat zijn ze? Een ceremoniemeester is een meerwaarde voor jouw bruiloft. Een ceremoniemeester houdt het draaiboek in de gaten, is het aanspreekpunt voor vrienden en familie en lost problemen op achter de schermen.
In het algemeen begeleidt hij of zij het ceremoniële gedeelte van een huwelijksdag. Doorgaans omvat dit de burgerlijke trouw op het gemeentehuis en de kerkdienst. Niet elk bruidspaar kiest er voor om kerkelijk te huwen. Soms wordt een ceremoniemeester ook gevraagd de alternatieve plechtigheid te begeleiden of de hele trouwdag. Een ceremoniemeester kan natuurlijk een man of een vrouw zijn. Voor de gemakkelijkheid van dit artikel gebruik ik de mannelijke vorm.
De ceremoniemeester start zijn dag meestal van uit het huis van de bruid. Zodra de bruidegom arriveert met zijn gevolg, orchestreert hij of zij de ontvangst van de suite en de eerste keer dat bruid en bruidegom elkaar zien.We noemen dat de first look.
Aan de hand van het draaiboek wordt de suite gebriefd voor de opstelling. Wie loopt waar en op welke manier? De ceremoniemeester dirigeert de bruidsstoet en begeleidt de suite en het bruidspaar op de correcte manier in en uit het gemeentehuis en kerk/alternatieve viering. Meestal wordt de bruid pas als laatste ‘opgevoerd’ op een zo magistraal mogelijke manier – het moment waar alle gasten op hebben gewacht.
Van de burgemeester of de Schepen van Stand heeft hij ondertussen het trouwboekje ontvangen en dat wordt voor de kerkdienst begint, aan de voorganger overhandigd. Zonder trouwboekje kan je namelijk niet in het huwelijk treden in de kerk.
Soms gebeurt het dat ook de bruidskaars of een CD met muziek moet worden afgegeven of dat er kerkboekjes op de stoelen moeten worden gelegd. Heeft het bruidspaar gekozen voor life-muziek, geeft de ceremoniemeester eventueel een teken aan de dirigent. Soms gaat hij of zij zelfs met de collecteschaal rond, als de voorganger dat vraagt. De ceremoniemeester wijst de plaatsen aan en kondigt het bruidspaar aan.
Als het bruidskoppel kerkelijk getrouwd zijn, wordt er samen met de suite op gepaste wijze naar buiten gegaan. Buiten zorgt de ceremoniemeester dat het toegestroomde volk de nieuwbakken meneer en mevrouw feestelijk kunnen begroeten en dat cadeaus, bloemen en enveloppen meteen veilig worden opgeborgen. Ook het trouwboekje wordt teruggegeven aan het bruidspaar.
Een ceremoniemeester past de huwelijksetiquette toe.
Hij is het aanspreekpunt voor vrienden en familie, zodat het bruidspaar ongestoord kan genieten van hun trouwdag. Ze hebben ook geen horloge meer nodig – het dagprogramma wordt in de gaten gehouden en het bruidspaar en hun gevolg wordt tijdig overal heen begeleid. Daarvoor is er het draaiboek – het hart van de organisatie van de professional.
Ook als spokesman tussen bijvoorbeeld bruidskoppel en Schepen van Stand of voorganger heeft hij een belangrijke taak. Ik merk vaak dat wij gedurende onze ‘uren’ een vriend van de familie zijn, die wel eens van een glaasje champagne nipt en een hapje eet, maar vooral daar het hoofd koel houdt waar het bruidspaar het durft te verliezen.
Overigens blussen wij heel veel brandjes. Dit gebeurt discreet achter de schermen, zodat zijn of haar bruidskoppel daar vaak niet eens van op de hoogte is.
Bij het huwelijk van D&M waren we de fotograag ergens onderweg kwijt. We vertrokken van de lunchafspraak naar de avondlocatie en daar kwam ie maar niet aan.
Omdat deze opmerkelijke mens in zowat alle bomen en zélfs op daken kroop om dé perfecte foto te maken, vreesden we voor zijn leven 🙂
Onze ceremoniemeester greep naar het draaiboek en belde hem op. Dat de GSM van de fotograaf meteen op voicemail ging, hielp onze ongerustheid voor geen meter, natuurlijk.
Gelukkig kreeg onze ceremoniemeester hem uiteindelijk te pakken. Bleek dat we ‘m met de gehele trouwstoet rats voorbij waren gereden; hij stond al die tijd klaar in de dreef om foto’s te maken van de vintage auto’s. De verkeerde dreef, weliswaar.
Op een ander huwelijk liet de ceremoniemeester het bruidspaar bijpraten met de gasten aan het gemeentehuis en rende naar de volgende halte: de kerk op het zelfde plein. Stond me daar toch een tientonner op de rode loper voor de kerkdeur, zeker?! De suite werd gemobiliseerd om elk café rond het plein af te kammen op zoek naar de eigenaar. De vrachtwagen was net op tijd verdwenen voor de intrede van het stel.
Bij elk huwelijk komt het wel voor. Dat leveranciers er niet tijdig zijn. Dan bellen wij de dader op om te polsen wat er aan de hand is. Het is nog nooit gebeurd dat er een leverancier niét was, hoor – in samenspraak houdt de ceremoniemeester de boel dan aan de praat tot ie verschijnt. De gasten én het bruidspaar merken er doorgaans niks van.
Off the record: overigens zijn files de grote oorzaak van vertragingen van andere leveranciers.
2016 Copyright Mint&Memories Hooiweg 4A 2222 Itegem TEL 0496120748 mintandmemories@gmail.com
All pictures by Els Peeters, Patrick Ivens, Johan Van Cauwenberghe, tenzij anders aangegeven. All rights reserved.