Wie mag ik vragen om bij te dragen aan mijn trouwceremonie?

Een bruidje vroeg me wie ze mocht vragen om bij te dragen aan de trouwceremonie, die ik voor haar en haar toekomstige echtgenoot mocht schrijven. 

 Zoals je weet, is één van de grote peilers van jullie trouwceremonie de bijdragen van vrienden en familie. 

Wie mogen jullie van mij contacteren?

Wel, beste bruid en bruidegom, wie jullie maar willen. Ouders, vriendinnen, jullie getuigen, oma en opa. Iedereen van wie jullie denken dat ze een fijne bijdrage kunnen leveren, zijn welkom. Overigens klopt de zin ‘mogen contacteren van mij’ niét. Ik heb namelijk niks over te zeggen over wie jullie graag toevoegen aan de trouwceremonie. Maar dan ook niks.
Schrijven zij zelf hun tekst?

Liefst wel. Als ik hun tekst moet schrijven, is dat zelden zo persoonlijk als zij of jij dat zou willen. Ik leer jullie natuurlijk een beetje kennen tijdens het schrijfproces, maar ik zal nooit de juiste woorden vinden om de gevoelens te beschrijven wat jij voor hen betekenen. Dat kan enkel iemand die jullie zo te na staat. 

Dit wil overigens niet zeggen dat ik hen niet kan hélpen. Maar nogmaals: graag heb ik dat ze zelf de aanzet doen.

Moet het altijd een tekst zijn?

Helemaal niet. Willen ze piano spelen, zingen, dansen, een gedicht voordragen,….

Het kan allemaal.

Zijn er dan helemaal geen voorwaarden aan verbonden?

Voorwaarden is een groot woord. Maar ik heb bijvoorbeeld graag dat je op voorhand even afpast met je bijdragers. Willen ze wél meedoen? Zijn ze op de hoogte van mijn bestaan?

Dan komt mijn eerste mail niet als een donderslag bij heldere hemel en is het gemakkelijker voor mij om met ze te werken.

Bovendien heb ik van hen een correct e-mailadres nodig. Ik merk wel eens dat bruidsparen de .be of .com door elkaar halen. 

Ik vraag ook altijd om de deadlines te respecteren, zodat ik niet de avond vóór de grote dag mijn gehele trouwceremonie moet omgooien – omdat er last minute nog wat verandert aan een bijdrage van iemand. 

Voor de rest zijn er geen andere dingen die je moet weten, wat de bijdragen van vrienden en familie betreft.


Q : Welk (uittrede)lied is perfect voor onze persoonlijke trouwceremonie?