Wat is het verschil tussen een ceremoniespreker en een ceremoniemeester?

Het verschil tussen een ceremoniespreker en een ceremoniemeester. Beide ‘functies’ op een trouwdag worden gemakkelijk door elkaar gehaald, merk ik. Als zelfs collega-weddingplanners zich wel eens vergissen, is dit geen gekke of domme vraag.

Voor de bruidsparen (en weddingplanners) die twijfelen, daarom deze blogpost.

Wat doet een ceremoniemeester?

 

Een goede ceremoniemeester leidt de huwelijksplechtigheid van het begin tot het einde in goede banen. Hij of zij zorgt voor de ontvangst van de genodigden, de opstelling van de suite, de begeleiding naar het stadhuis en de kerk, de plaatsaanbieding, de opstelling van het koppel en de ouders in de feestzaal en eventueel de naamafroeping.

De ceremoniemeester wordt gewoonlijk ingehuurd voor het begeleiden van het bruidspaar en de suite bij het naar het gemeentehuis/stadhuis (burgerlijke plechtigheid) en naar de kerk te gaan. Omdat niet elk bruidspaar kerkelijk huwt, begeleidt de ceremoniemeester ook bij een alternatieve viering.

In de vakopleiding ‘Ceremoniemeester‘ krijg je meer inzicht in de taken van de ceremoniemeester.

Wat doet een ceremoniespreker?


De ceremoniespreker spreekt de trouwplechtigheid aan elkaar. Ruim geïnterpreteerd zou je kunnen zeggen dat de ceremoniespreker hetzelfde is als de priester, maar zonder de religieuze achtergrond, laat staan de kazuifel.

Mint & Memories schrijft jouw (eventuele tweetalige) trouwceremonie en spreekt deze op de door jouw gekozen feestlocatie ook aan elkaar.

Conclusie


Om een lang verhaal kort te maken- met betrekking tot de trouwceremonie itself heeft een ceremoniemeester in sé niets meer te maken dan het begeleiden van de suite tot aan hun plaatsen. Daarna is het even ter plaatse rust voor hem of haar. De ceremoniespreker neemt het dan over.

Ook de weddingplanner kan even wat anders gaan doen en haar of zijn bruidspaar met gerust hart over laten aan de ceremoniespreker.

Wat wij doen

Wij zijn ceremoniemeester en/of ceremoniespreker voor jouw trouwdag over gans het Belgische land!

Wij combineren onze ervaring als ceremoniemeester met dat van het spreken van de viering. Je hebt in principe dus geen ceremoniemeester nodig (voor de trouwplechtigheid) als je op ons beroep doet – wij nemen indien gewenst, het toewijzen van de plaatsen en het begeleiden van jullie en je suite op zich (vlak voor en vlak ná de ceremonie).

Ben jij op zoek naar een ceremoniemeester en/of -spreker? Neem dan snel contact met ons op!

Trouwen in een hoppeveld - Koen en Delphine
[Supertip] Muziek tijdens de trouwceremonie 'Adele/ Paul De Leeuw - Make you feel my love/ zo puur kan liefde zijn'