Wat is een groeifeest en hoe organiseer je het?

groeifeest

Het voorjaar is traditioneel de tijd voor een lente- of een groeifeest. Meestal in mei wordt de overgang van kleuter naar scholier en van scholier naar middelbare scholier gevierd door ouders. Een lentefeest of een groeifeest zet jouw kind in de kijker, zonder de religieuze weg op te gaan; de tegenhanger van de klassieke communiefeesten dus. De laatste jaren is het aantal communiefeesten afgenomen ten voordele van de lente- en groeifeesten. Maar wat is het nu precies, zo een groeifeest en is er een verschil met een lentefeest?

Wat is een groeifeest?

Op zes- of zevenjarige leeftijd maken kinderen een gigantische groeisprong door. Zowel cognitief, als fysisch groeien ze. Zoals verder in dit artikel aangegeven, ze leren lezen en schrijven, ze bewegen zich steeds meer doorheen de maatschappij en ze worden zich meer bewust van wie ze zijn. Als ouder kan je er voor kiezen dit groeiproces te symboliseren en te ondersteunen met een groeiritueel. Je geeft je kind hiermee mooie waarden en ervaringen. Je zet je kind in het zonnetje met al zijn of haar kwaliteiten, talenten en eigenschappen. Je biedt steun aan het opgroeien en zorgt voor gedenkwaardige herinneringen (en foto’s).

Wat is een lentefeest?

Lentefeesten vinden meestal plaats in de lente en is de tegenhanger van de klassieke communiefeesten. Met het lentefeest vieren ouders de overstap van kleuter- naar schoolkind en later van schoolkind naar middelbare scholier. Lentefeesten vinden plaats binnen het Humanistische Verbond en worden over het algemeen voorbereid tijdens de lessen niet-confessionele zedenleer op school. Sommige ouders kiezen ervoor om het individueel aan te pakken: zij organiseren dan op eigen houtje een groeifeest. Je zou dus kunnen zeggen: elk lentefeest is een groeifeest, maar niet elk groeifeest een lentefeest; een lentefeest is omzeggens officiëler, want dit feest wordt ingebed in het Vrijzinnige kader.

Lees meer over het lentefeest van het Humanistisch Verbond.

Wanneer wordt het lentefeest of een groeifeest georganiseerd?

Een lentefeest wordt traditioneel in het eerste leerjaar gevierd, omdat het samenhangt met de overgang van kleuter naar schoolkind, het ‘grote lentefeest’ (of het feest vrijzinnige jeugd) wordt dan gevierd in het zesde leerjaar, want dat symboliseert de overgang van de lagere schoolleeftijd naar het middelbaar.

Tegenwoordig kiezen sommige ouders (en scholen ervoor) om het lentefeest een jaartje later te plannen – in het tweede leerjaar dus, samen met de kinderen die (in tegenstelling met vroeger) hun Eerste Communie ook een jaartje later doen.

Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat een kind in het eerste leerjaar al behoorlijk wat op zijn/haar bord krijgt: het leert lezen, schrijven en rekenen en om daar dan nog ‘s een lentefeest bij te schuiven? Anderzijds is een lentefeest op zevenjarige leeftijd in plaats van op zesjarige mooi meegenomen: het kind kan al lezen, kan al schrijven, kan al kritisch nadenken. Het is per slot van rekening een ‘groeifeest’. Plus: je kind kan meer betrokken worden, het kan zélf al nadenken over hoe het zijn of haar groeifeest of lentefeest wil invullen.

Een groei- of lentefeest in het eerste leerjaar kan dus, maar ook in het tweede. Het is maar net wat jij als ouder en/of wat de school (als het een lentefeest is) er van maakt.

Hoe wordt een lentefeest of een groeifeest georganiseerd?

Over het organiseren van een lentefeest schreef Salino hier al een mooi artikel over. In een notendop:

  • Kies een datum en een locatie
  • Bepaal het totale budget voor het lentefeest
  • Stel je gastenlijst samen
  • Wat wil je eten en drinken?
  • Kies (eventueel) een thema, handig om je feest als het ware aan op te hangen (de kapstok)
  • Ga op zoek naar het feestmateriaal: huren, kopen, zelf in elkaar steken.
  • Wil je kinderanimatie? Zoek dan naar een springkasteel, volksspelen of andere spelmaterialen.
  • Denk aan uitnodigingen en eventuele bedankjes (de goodie bag).
  • Steek je je kind in het nieuw? Ga op tijd naar de winkel.
  • ….

Meer diepgang gewenst?

Salino biedt de klassieke checklist aan.

Maar

Wil je als ouders meer diepgang op het feest, is toevoegen van een groeifeest ritueel een optie. Zulk een ritueel zou je dan in een ceremonie kunnen gieten, een samenzijn met familie en vrienden, zodat je kind verdieping en steun van haar/zijn hele omgeving krijgt. Hiervoor kan je een rituelenbegeleider inhuren of er zélf mee aan de slag gaan.

Bijvoorbeeld met onze volledig uitgeschreven groeifeest ceremonie scripts. Ze zijn telkens voorzien van wel drie groeifeest rituelen, meestal de zwaarste klus voor ouders om zelf te ontwerpen. We baseerden ze op de boeken van bekend Vlaams jeugdauteur Ed Franck, wiens werk al sinds de jaren tachtig verschillende malen in de prijzen vielen. In een volgend artikel geef ik een lijst met andere jeugdboeken waarmee je zelf aan de slag kan om een groeifeest te kaderen. Nog op de planning: een blog met een aantal concrete voorbeelden voor een groeifeest ritueel. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs, schrijf je dan zeker in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

10 x INSPIRATIE VOOR LEZINGEN TIJDENS EEN GROEI RITUEEL CEREMONIE?

VRAAG DE CHECKLIST NU AAN!

    We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

    Lees & groei: 7 supermooie boeken voor groeirituelen
    Tags :