Welke hartverwarmende groeifeest rituelen kan ik toevoegen aan een groeifeest?

groeifeest rituelen

Een groeifeest ceremonie is een prachtige manier om de groei en ontwikkeling van je kind te vieren. Het is een moment van reflectie en viering, waarbij je samen met je kind stilstaat bij de mijlpalen die zij of hij bereikt en de avonturen die nog komen gaan. Als ouder van een kind van zes of twaalf jaar, wil je deze gelegenheid natuurlijk zo speciaal mogelijk maken. Een optie is het toevoegen van groeifeest rituelen.

Wat zijn groeifeest rituelen?

Een groeifeest biedt de geweldige gelegenheid om samen met familie en vrienden betrokken te zijn bij activiteiten die het kind leuk vindt. Dit kunnen workshops zijn waarin gasten samen met het kind knutselen, schilderen, of zelfs koken. Door samen actief te zijn, creeer je waardevolle herinneringen en wordt de band tussen je kind en zijn familie of vrienden versterkt. Veel groeifeest rituelen symboliseren overgang, groei, volwassenheid; anderen sluiten meer aan bij de interesses of de hobby’s van je kind. Je kan kiezen om een ritueel als een apart onderdeel toe te voegen aan een feest of als centraal punt tijdens een ceremonie.

groeifeest rituelen

Sit back and relax

Wij schreven de groeifeest ceremonie van jouw (B)engeltje!

Maar voor je in zulk een ceremonie en/ of een groeifeest ritueel vliegt, moet je je als ouder afvragen wat je precies wil uitdrukken met dit feest. Groeifeest rituelen groeien als het ware mee met de bedoeling van je feest én het engagement van je gasten.

Welk gevoel, welke boodschap wil je meegeven?

Welk gevoel, welke waarde, welke boodschap wil je benadrukken? Dit feest gaat om groeien en groot worden maar wat wil jij met deze ceremonie versterken of voeding geven. Misschien wil je extra aandacht voor verbondenheid binnen de familie? Misschien heeft je kind een opkikker nodig in zelfvertrouwen?

Het antwoord op deze vraag is belangrijk, omdat je hierop kan terugkomen bij het creëren van de ceremonie. Het is je toetssteen en helpt je om de juiste elementen voor de opbouw van de ceremonie te kiezen.

Wie speelt een rol tijdens het groeifeest?

Een andere vraag die van belang is: Wie wil je, naast je kind en jijzelf, een rol geven in de ceremonie? Is er een peter/meter? Grootouders of andere mensen die een belangrijke rol spelen? Zijn er broers of zussen? Wil je iets waaraan iedereen kan deelnemen?


Je antwoord op deze vraag zal helpen kiezen welke elementen en symbolische handelingen kunnen ingezet worden. Over die symbolische handelingen of rituelen gaat dit artikel. Zet je boodschap en de verschillende rollen binnen de groeifeest ceremonie om in een groeiritueel.

Bron: https://www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/images/pdf/brochure-groeifeest-DIY.pdf

Welke groeifeest rituelen kan ik toevoegen aan een groeifeest ceremonie?

1. Groeimeterritueel

Een symbolische manier om de fysieke groei van je kind te vieren, is door een groeimeterritueel toe te voegen aan het feest. Plaats een grote groeimeter aan de muur en nodig familie en vrienden uit om samen met je kind hierop hun lengte te markeren. Dit ritueel laat zien hoe je kind letterlijk groter wordt – de boodschap bij uitstek.

2. Inspirerende lezingen

Laat de meter, peter, broers of zussen van je kind inspirerende lezingen geven tijdens de groeifeest ceremonie. Ze kunnen herinneringen delen, advies geven voor de toekomst en wijze woorden spreken over de groei die ze hebben gezien. Deze lezingen versterken de banden binnen de familie en bieden waardevolle inzichten voor je kind. Hier geef ik een aantal boeken waaruit je zou kunnen voorlezen.

Of volg mijn Pinterestbord.

3. Thematische rituelen

Overweeg om rituelen te organiseren die aansluiten bij de interesses van je kind. Als je kind van giraffen houdt, ontwerp dan een giraf met een lange nek. De gasten kunnen dan wensen op deze nek schrijven of bijvoorbeeld een talentje/positieve eigenschap van de feesteling. Voor een kind dat graag skate, kan je tijdens de ceremonie wensen op een blanco skateboard laten schrijven of waarom niet – op een paar sneakers. Een ganzenbord met vragen/opdrachten over het kind in kwestie, een puzzelstukje laten beschrijven (of op voorhand met de uitnodiging meesturen, zodat de gasten op voorhand er mee aan de slag kunnen) en ter plaatse met zijn allen de puzzel maken; groeifeest rituelen die aansluiten bij de hobby van je kind én je gasten op een interactieve manier betrekken maken het groeifeest niet alleen leuk, maar ook persoonlijk en memorabel.

4. Tijdscapsule

Een tijdscapsule is een leuke en ludieke manier om herinneringen vast te leggen voor de toekomst. Vraag gasten om brieven, tekeningen of kleine geschenken voor je kind mee te brengen en stop deze in een verzegelde doos. De tijdscapsule kan worden begraven in de tuin of bewaard worden voor een speciale gelegenheid in de toekomst, zoals het achttiende verjaardagsfeest.

5. Groeiboek

Creëer een groeiboek waarin de hoogtepunten van de afgelopen jaren worden vastgelegd. Dit kan foto’s, verhalen, tekeningen en grappige anekdotes bevatten. Tijdens het groeifeest kunnen gasten bijdragen aan het boek door hun eigen herinneringen op te schrijven. Op deze manier wordt het groeifeest een levendig verhaal van de reis die je kind tot nu toe heeft afgelegd.

6. Kaarsenceremonie

Een kaarsenceremonie staat symbool voor het verlichten van de weg naar de toekomst. Tijdens het groeifeest kunnen jullie, samen met jullie kind, een speciale “groei”kaars aansteken. Bij gespecialiseerde zaken kan je kaarsen personaliseren bijvoorbeeld met de naam van het feestvarken. Gasten steken mee kleine kaarsen en spreken hun wensen en zegeningen voor je zoon of dochter uit, waardoor een warme en betekenisvolle sfeer ontstaat.

7. Planten van een boom

Het planten van een boom is een prachtig symbolisch gebaar dat de groei van je pagadder weerspiegelt. Kies samen met je kind een speciale boom uit en plant deze in de tuin of op een andere betekenisvolle locatie. Terwijl de boom groeit, zal het dienen als een levendig symbool van de ontwikkeling en bloei van je kind. Gasten kunnen ook kleine plantjes meebrengen om te planten.

8. Herinneringsstenen voor de mijlpalen van je kind

Creëer een speciale plek tijdens het groeifeest waar gasten leuke herinneringsstenen kunnen neerleggen ter ere van belangrijke mijlpalen in het leven van je kind. Deze stenen worden ter plaatse beschilderd met data, namen, of symbolen die betekenisvol zijn voor de gebeurtenis (of stuur ze mee of geef ze af bij de uitnodiging, zodat je gasten zich kunnen voorbereiden). Na het groeifeest kan jij samen met je kind de stenen verzamelen en een tuinpad of een speciale leuke-herinneringsplaats creëren die de reis van het kind vertegenwoordigt.

10 x INSPIRATIE VOOR LEZINGEN TIJDENS EEN GROEI RITUEEL CEREMONIE?

VRAAG DE CHECKLIST NU AAN!

    We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

    Lees & groei: 7 supermooie boeken voor groeirituelen