Lees & groei: 7 supermooie boeken voor groeirituelen

boeken voor een groeiritueel

Het voorjaar is traditioneel de tijd voor een lente- of een groeifeest. Meestal in mei wordt de overgang van kleuter naar scholier en van scholier naar middelbare scholier gevierd door ouders. Een lentefeest of een groeifeest zet jouw kind in de kijker, zonder de religieuze weg op te gaan; de tegenhanger van de klassieke communiefeesten dus. Sommige ouders zoeken nog iets meer verdieping door het toevoegen van een groeifeest ritueel (eventueel ingebed in een ceremonie) en zijn daarom op zoek naar boeken voor een groeiritueel op te baseren.

Wat is het verschil tussen een groeifeest en een lentefeest?

Een groeifeest is een bijzondere viering die plaatsvindt wanneer kinderen de leeftijd van zes of zeven jaar bereiken. Op dit moment maken ze een enorme sprong in hun groei, zowel cognitief als fysiek. Ze leren lezen en schrijven, bewegen zich steeds meer door de maatschappij en worden zich bewuster van hun eigen identiteit. Als ouder kun je ervoor kiezen om dit groeiproces te symboliseren en te ondersteunen met een groeiritueel. Tijdens een groeifeest zet je jouw kind in het zonnetje en benadruk je al zijn of haar kwaliteiten, talenten en eigenschappen. 

Een lentefeest is vergelijkbaar met een groeifeest, maar heeft een iets andere context. Lentefeesten vinden meestal plaats in de lente en markeren de overgang van kleuter naar schoolkind en later van schoolkind naar middelbare scholier. Deze vieringen worden vaak georganiseerd binnen het Humanistische Verbond en worden voorbereid tijdens lessen niet-confessionele zedenleer op school. Sommige ouders kiezen er echter voor om individueel een groeifeest te organiseren. Je zou kunnen zeggen dat elk lentefeest een groeifeest is, maar niet elk groeifeest is een lentefeest. Het lentefeest is namelijk ingebed in het Vrijzinnige kader.

Traditioneel wordt een lentefeest gevierd in het eerste leerjaar, omdat dit samenhangt met de overgang van kleuter naar schoolkind. Het ‘grote lentefeest’ (of het feest van de vrijzinnige jeugd) vindt plaats in het zesde leerjaar, wat de overgang van de lagere schoolleeftijd naar het middelbaar symboliseert. Tegenwoordig kiezen sommige ouders en scholen ervoor om het lentefeest een jaartje later te plannen, in het tweede leerjaar, samen met kinderen die hun Eerste Communie ook een jaartje later doen.

Kortom, zowel groeifeesten als lentefeesten zijn waardevolle momenten om de groei en ontwikkeling van kinderen te vieren en te ondersteunen. Zulk zou je nog verder kunnen uitdiepen in de vorm van een groeifeest ritueel.

Waarom boeken voor een groeiritueel?


Het ontwerpen van een groeifeest ritueel voor je kind is een manier om de overgang naar een nieuwe fase in het leven te markeren. Bepaalde boeken kunnen hierbij een waardevolle rol spelen. Later in dit artikel (en in een volgende) geef ik een uitgebreide lijst van zulke boeken voor een groeiritueel. Maar waarom zou je deze boeken gebruiken?

 1. Inspiratie en symboliek: Deze boeken bieden inspiratie en symboliek die je kunt integreren in het groeifeest. Denk aan verhalen over persoonlijke groei, doorzettingsvermogen, vriendschap en identiteit. Kies voor de boeken die de waarden onderstrepen, die je wilt benadrukken tijdens het ritueel.
 2. Verbinding en gesprek: Het lezen van deze boeken samen met je kind creëert een speciale band. Het opent deuren naar gesprekken over belangrijke thema’s. Selecteer daarom de boeken die aansluiten bij de leeftijd en interesses van je kind. Bespreek de personages, de (levens)lessen en hoe ze zichzelf kunnen ontwikkelen.
 3. Voorlezen en voordragen: Tijdens het groeifeest kun je passages uit de gekozen boeken voorlezen. Dit voegt een emotionele en intieme dimensie toe aan het ritueel. Kies daarom voor boeken met betekenisvolle boodschappen. Onze groeifeest scripts zijn onder anderen geschreven met de kinderboeken van Ed Franck in het achterhoofd.
 4. Herinneringen maken: Boeken zijn tastbare herinneringen. Kies een boek uit en geeft het tijdens het ritueel ook cadeau aan je kind. Schrijf er een persoonlijke boodschap in en bewaar het als een blijvende herinnering aan het groeifeest van je pagadder.

Kortom, boeken zijn niet alleen bronnen van kennis, maar ook instrumenten om emoties te delen, gesprekken te voeren en blijvende herinneringen te creëren tijdens dit belangrijke moment in het leven van je kind.

Lijst van boeken voor een groeiritueel

De volgende boeken voor een groeiritueel worden aangeraden door ouders.

 1. “De Kleine Prins” door Antoine de Saint-Exupéry: Hoewel dit boek vaak wordt geassocieerd als leesvoer voor volwassenen, bevat het diepe wijsheid over het leven, identiteit en groei.
 2. “Raad eens hoeveel ik van je hou” door Sam McBratney: Een liefdevol verhaal tussen een ouder en een kind, waarin ze elkaar vertellen hoeveel ze van elkaar houden. Perfect voor een groeifeest waarin je de liefde en steun voor je kind wilt benadrukken .
 3. “De Gruffalo” door Julia Donaldson: Dit fantasierijke boek gaat over moed en avontuur. Het kan dienen als inspiratie voor gesprekken over het ontdekken van de wereld en het overwinnen van angsten .
 4. “De Geheime Tuin” door Frances Hodgson Burnett: Een tijdloos verhaal over een verborgen tuin die tot bloei komt. Het symboliseert de innerlijke groei en transformatie van kinderen. Lees passages voor over het vinden van schoonheid en kracht in jezelf .
 5. “De Koning van Katoren” door Jan Terlouw: Een avontuurlijk boek waarin een jonge held zeven opdrachten moet uitvoeren om koning te worden. Het benadrukt doorzettingsvermogen, moed en verantwoordelijkheid .
 6. Als ik groot ben” door Bette Westera*:  Als je klein bent, durf je ‘later als je groot bent’ van alles. Je hebt wensen, dromen en uitdagingen die je dan allemaal wel zult doen, hoe gek, moeilijk of gevaarlijk ook. Het boek zal kinderen uitdagen te fantaseren en te dromen, heldhaftig te zijn en geborgenheid te zoeken, te lachen en te genieten. (review van een bol.com gebruiker)
 7. Het begint met een zaadje” door Laura Knowles*: Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin van zo’n grote boom kan zijn? Reis mee door de seizoenen en de jaren en zie hoe een zaadje eerst verandert in een klein boompje, en uiteindelijk in een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen. Gaandeweg komen er steeds meer dieren in en om de boom wonen, zoals eekhoorntjes, konijntjes, vlinders en uilen. Ontdek hoe een klein zaadje uitgroeit tot een dierenparadijs in dit informatieve verhaal dat kinderen zal raken met rijm en een eenvoudige maar betoverende boodschap van leven en groei. Bekroond met de Margaret Malletprijs voor het beste non-fictie kinderboek bron: bol.com

10 x INSPIRATIE VOOR LEZINGEN TIJDENS EEN GROEI RITUEEL CEREMONIE?

VRAAG DE CHECKLIST NU AAN!

  We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

  *Dit zijn affiliate links. Bestel je via deze links de aanbevolen boeken, krijgt Mint&Memories een kleine commissie. Jij merkt hier niets van, het beïnvloedt jouw aankoopprijs niet.

  Welke hartverwarmende groeifeest rituelen kan ik toevoegen aan een groeifeest?
  Wat is een groeifeest en hoe organiseer je het?