Waarom dragen bruiden wit en andere vragen

Philippa van Engeland was de eerste prinses die een witte jurk droeg op haar huwelijksceremonie in 1406. In 1559 droeg ook Mary, Queen of Scots een witte bruidsjurk op haar huwelijk met de Franse kroonprins, iets wat toendertijd als ongepast werd beschouwd. Een witte jurk was een duidelijke indicatie van haar sociale status omdat witte stof moeilijk te bleken en te onderhouden is. Een witte jurk werd sowieso nog een keer gedragen. 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is koningin Victoria dus niet de eerste die wit op haar bruiloft droeg. Rond de tijd van haar regering droeg de adel wel vaak witte gewaden met zilveren en gouden weefsels. 

Koningin Victoria was wel de koningin die witte japonnen populair maakte. Haar ivoorwitte kanten jurk op haar bruiloft in 1850 met Albert van Saksen-Coburg geldt als een icoon. Omdat haar trouwfoto’s een van de eersten waren die op grote schaal onder het publiek circuleerden, wilden veel bruiden in Europa ook een witte jurk. Een bruidsmode was geboren.

Waarom Victoria een witte jurk droeg? Als staatshoofd wilde ze een politieke verklaring afleggen. Als de koningin en niet alleen de koningin-gemaal, toonde ze liever haar plicht tegenover haar koninkrijk in plaats van haar rijkdom. Voor Victoria symboliseerde wit vooral patriottisme.

Voor die tijd was rood de favoriete kleur voor bruidsjurken; wit werd enkel gedragen als je in de rouw was. Witte trouwjurken zijn in de afgelopen twee eeuwen in verband gebracht met maagdelijkheid, onschuld, geluk en geluk. Ondertussen is die connotatie helemaal naar de achtergrond verdrongen en kiest de hedendaagse bruid behalve voor witte tinten ook zonder aarzelen voor andere kleuren.

Bij het begeleiden van het jonge paar naar het bruidsbed, trokken de gasten stukken van de bruidsjurk, want dat bracht geluk. 

Waarom dragen bruiden kousenbanden?

Vroeger meer dan nu gooiden bruiden hun kousenband in het publiek. Die trend is ondertussen een beetje uit de gratie geraakt, maar de traditie gaat terug tot de middeleeuwen, waarde bruiloftsgasten de jonggehuwden naar hun bruidsbed begeleiden. Terwijl ze het pasgetrouwde stel hielpen zich uit te kleden, probeerden gasten om een ​​stuk van de bruidsjurk af te scheuren, want dat bracht geluk. Daarom wordt er op sommige huwelijksfeesten nog met een kousenband gegooid.

Waarom dragen bruiden bloemen?

Bruiden droegen vroeger krachtig ruikende kruiden en specerijen bij zich om slechte geesten te verdrijven. In de Romeinse tijd droegen zowel de bruid als de bruidegom bloemenslingers. Ze symboliseerden nieuw leven en de hoop op vruchtbaarheid. Maar wellicht was de hoofdreden voor een bruidsboeket dat de algemene hygiëne niet zo optimaal was als het vandaag is ( mensen gingen nu eenmaal veel minder in bad) en dat de bloemen de lichaamsgeur maskerden.

Waarom dragen bruiden een sluier?

Waarom bruiden sluiers dragen is niet helemaal duidelijk. Tijdens de tijd van de Romeinen droeg de bruid een rode sluier om zichzelf tegen boze geesten te beschermen. Het idee was dat als de demonen de bruiden niet konden zien ze in verwarring raken.

Witte sluiers zouden ook de zuiverheid van de bruid symboliseren. Als de bruidegom de sluier van zijn dame opheft, wordt het huwelijk symbolisch geconsumeerd. En in het joodse geloof wordt de sluier gedragen om te laten zien dat de bruidegom met zijn bruid wil trouwen no matter what, dus niet alleen vanwege haar uiterlijk!

Waarom dragen bruiden iets blauw?

We kennen allemaal het oude Engelse rijmpje – ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’. Maar waarom moeten bruiden iets blauws dragen? Terwijl het oude staat voor continuïteit, vertegenwoordigt het nieuwe optimisme voor de toekomst. Het geleende item brengt geleend geluk en het blauw symboliseert zuiverheid, liefde en trouw.

https://www.deonlineweddingacademie.be/oude-huwelijksgewoonte-onderscheiden-van-concurrentie/

Waarom gooien bruiden hun boeket weg?

De geschiedenis achter het bruidsboeket kennen we al, maar waar komt de traditie van het weggooien vandaan?

Weet je nog, de kousenband? Gasten probeerden letterlijk een stukje geluk te stelen, door de bruidsjurk aan flarden te trekken. Bruiden zagen dit uiteraard niet zitten, dus wierpen ze hun bruidsboeket in het publiek, zodat de gasten hopelijk zo tevreden waren.


Op zoek naar voorbeelden van trouwbeloften? Zoek niet verder. Krijg ze rechtstreeks in je mailbox.
* verplicht in te vullen



 

Please select all the ways you would like to hear from Mint&Memories:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use MailChimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to MailChimp for processing. Learn more about MailChimp’s privacy practices here.

Q: Hoe traditioneel trouw jij? 

Het draaiboek - hart van je bruiloft
Trouwen in een historisch kader - Hof Ten Steen in Linter