Vragenlijst voor een ceremoniespreker: 20 super toffe vragen voor een persoonlijk verhaal

vragenlijst voor de ceremoniespreker teksten voor een trouwceremonie

Een vragenlijst voor een ceremoniespreker heb je nodig, als jij de vraag kreeg of je voor je trouwlustige familie of goede vrienden hun trouwceremonie wil voorlezen. Misschien ben je de bruid of bruidegom wel, die voor je zelf het mooiste moment van de trouwdag wil schrijven. In beide gevallen wil je de viering zo persoonlijk mogelijk maken en daarvoor heb je een vragenlijst voor een ceremoniespreker nodig.

Waarom je eigen trouwceremonie maken?

Een trouwceremonie is een heel bijzonder moment. Hier geven jullie elkaar het jawoord en dit is het begin van jullie leven samen. Veel bruidsparen kiezen tegenwoordig voor een op maat gemaakte trouwceremonie, omdat ze iets meer verdieping willen geven aan hun liefde – meer verdieping dan wat er gebeurt in het gemeentehuis. Het traditionele alternatief is dan de kerk, maar niet elk trouwlustig stel wil dat.

Zelf je trouwceremonie maken, het kàn. Je kunt de standaard procedure volgen voor een ceremonie, maar je kunt het ook een eigen, persoonlijke invulling geven. Soms worden vrienden en familie voor het karretje gespannen, maar ook dappere bruiden schrijven hun eigen trouwceremonie. Is dat moeilijk? Nee, niet als je onze kant en klare trouwceremonie scripts in huis haalt.

Bij elk script krijg je ook een uitgebreide handleiding om je trouwceremonie verder te personaliseren. Je maakt je ideale viering persoonlijker door er bijvoorbeeld je (liefdes)geschiedenis aan toe te voegen.

Niet meteen het het gemakkelijkste onderdeel van het schrijf proces – zeker niet voor ongeoefende schrijvers. Welke vragen je stelt om toch een beginnetje te maken? Die vind je dus in de vragenlijst voor een ceremoniespreker.

In onze webshop krijg je een uitgebreide lijst met relevante vragen, waarmee je het verhaal van het bruidspaar kan creëren. Hieronder haal ik er enkele uit.

Je kan vragen naar de jeugd van bruid en bruidegom, naar hun historiek samen, over hun ontmoeting en het aanzoek en wat hun partner en het huwelijk voor hen betekent.

Vragenlijst voor een ceremoniespreker: een voorbeeld

Over hun jeugd

Hebben jullie bepaalde herinneringen aan jullie individuele jeugd?

Welke anekdote aan jullie individuele jeugd is eventueel het vermelden waard?

Waar ben je opgegroeid? Heb je broers, zussen? Wie zijn je ouders?

….

Over hen beiden

Hebben jullie kinderen? Benoem en vertel waarom ze er zijn.  Indien geen kinderen, staat dit op het to-do lijstje? Waarom (niet)? Als er kinderen zijn, vertel dan wat ze voor je betekenen.

Hebben jullie huisdieren? Benoem ze en vertel waarom ze er zijn. Hadden jullie deze huisdieren voor jullie elkaar ontmoette of was het een gezamenlijke aankoop?

Wat doen jullie in jullie vrije tijd? Samen of apart?

……

Ontmoeting en aanzoek

Vertel over jullie ontmoeting? Heeft iemand jullie ‘gekoppeld’?

Is er een huwelijksaanzoek geweest? Hoe was dat?

…..

Wat betekent jouw partner en het huwelijk voor jou?

Wat trekt je aan in je partner?

Wat kenmerkt hem/haar?

In hoeverre verschillen jullie van elkaar? Waarin komen jullie net overeen?

Welke anekdote typeert jouw partner? Is er een leuk verhaal over jullie samen?

Waarom wil jij trouwen? Wat betekent jouw vriendin /vriend voor jou als zij of hij je echtgenote is of echtgenoot? Wat betekent trouwen precies voor jou?

Wie zijn jullie getuigen en waarom kiezen jullie deze mensen?

Vertel iets meer over de meest belangrijke persoon of personen in je leven (buiten je partner).

Wat zijn jullie plannen, dromen voor de toekomst?

……..

Vragenlijst voor een ceremoniespreker

Je eigen trouwceremonie maken: zo maak je het verder nog persoonlijk

Niet alleen een persoonlijk verhaal op basis van onze vragenlijst voor een ceremoniespreker maakt een trouwceremonie levendig en liefdevol, ook met andere ingrepen wordt jouw viering eentje om in te kaderen.

Kies een stijl

Dit betekent zo veel als: Wat voor een ceremonie willen jullie? Onze trouwceremonie is bijvoorbeeld vrij klassiek qua opbouw, want voor mij is een trouwplechtigheid géén trouwplechtigheid zonder de ringwisseling, het jawoord en de trouwgeloften. Maar misschien zijn die niet nodig voor jou en wil je net meer nadruk leggen op de muzikale omlijsting of willen jullie veel meer werken met jullie bruidskindjes?

Kies een ritueel

Zoals gezegd kiezen de meeste van onze klanten voor het afleggen van de trouwgeloften, gevolgd door de ringwisseling. Al zijn er ook koppels geweest die hun geloften in enveloppes stopten tijdens de viering en ze tijdens hun huwelijksnacht aan elkaar voorlazen. Handfasting, het zandritueel en het planten van een boom – ook die kwamen al voorbij in de vieringen van Mint & Memories.

The Perfect Wedding over rituelen op je bruiloft

Kies een ‘toon’

Onze trouwceremonie is klassiek qua opbouw, maar de toon is ludiek en luchtig. We houden het nétjes (het is per slot van rekening een plechtigheid), maar er màg gelachen worden (het is per slot van rekening géén kerkdienst).

Een trouw ceremonie kan heel erg romantisch zijn, zoals het huwelijk van Amalia en Milan, stoer of net heel erg pikant. Zo schreef ik ooit ‘s een plechtigheid voor een koppel Nederlanders, waar het allemaal een beetje stouter mocht. Een plezier dat we hebben!

Welke toon wil jij dus tijdens je plechtigheid? Denk daar op voorhand over na.

Kies een thema

Ik ben dol op thema’s.

Een thema maakt het plannen van een trouwdag zo veel gemakkelijker. Je kan er als het ware van alles aan ‘ophangen’: het drukwerk, de dresscode, het vervoer en natuurlijk ook de trouwceremonie. Een thema weerspiegelt jullie persoonlijkheid, jullie ‘zijn’ en het maakt de hele dag herkenbaar voor jullie gasten. Ze leren jullie nog beter kennen als het ware.

Jullie thema is meteen ook een mogelijk rode draad doorheen jullie plechtigheid. Reizen, Gothic, Winter Wonderland, Kerstmis, het kàn allemaal tegenwoordig en het maakt een trouwceremonie veel persoonlijker.

Gratis trouwceremonie ‘Maite’ ontvangen in jouw mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    We spammen NOOIT. Schrijf je uit, wanneer je wil!

    Het warmen van de ringen, een romantisch ritueel voor elk bruidspaar
    Amalia & Milan: "De lamskroontjes warmden niet op en ook de soep bevroor ter plaatse"