Trouwceremonie buiten in de herfst of winter: wat je moet weten, als je buiten je jawoord geeft!

Juli en augustus zijn dé meest populaire maanden voor een trouwceremonie buiten. Ik doe dan bijna niets anders! Maar wist je dat je ook in de herfst of in de winter je jawooord buiten kan geven?

Trouwceremonie buiten heeft geen wettelijk karakter

Kies je voor een huwelijk in de kerk of vraag je ons om jouw trouwceremonie samen te stellen? Je moet begrijpen dat een trouwceremonie door ons georganiseerd geen wettelijk karakter heeft. Overigens heeft een kerkelijke viering dat ook niet. Wettelijk huwen kan enkel en alleen binnen de vier muren van het gemeentehuis en onder de ‘macht’ van de burgemeester of diens vertegenwoordiger, gewoonlijk de Schepen van Burgerlijke Stand. 

Bij een eigen ceremonie kan je kiezen voor een binnen- of buitenlocatie. In België moet je natuurlijk altijd even rekening houden met het weer en een plan B achter de hand houden voor het geval dat het pijpenstelen regent. Je wil echt niet dat dit moment letterlijk in het water valt. Een plan B spreek je met de locatie af; kijk daarom goed uit de doppen of het aantal gasten, wat je verwacht op je trouwceremonie buiten of die ook allemaal passen binnen. Als het in de herfst of in de winter droog blijft, is er geen enkele reden om naar binnen te vluchten. Want zélfs in die seizoenen kan je perfect je trouwceremonie buiten organiseren. 

Trouwen in de herfst of in de winter? Het levert prachtige foto’s op!

Overleg met je fotograaf voor het beste resultaat!

Welke locatie is geschikt?

  • Als buitenlocatie is een mooi park of een tuin een fantastisch decor. Je kan de aankleding dan iets ‘landelijker’ maken door met bankjes of hooibalen te werken voor de gasten in plaats van stoelen of door onder een mooie boom te trouwen. 
  • Trouwen op het strand is tegenwoordig ook in 
    België mogelijk, maar nog steeds niet overal. Het is niet overal vergund helaas. Veel bruidsparen kiezen ervoor om naar het buitenland te trekken en aldaar op het strand te huwen. 
  • Ik heb ook al veel trouwceremonies gesproken in het open veld of in de binnentuin van feestlocaties. 

Praktische vragen

Je hebt de ideale plek gevonden om je trouwceremonie buiten te houden.  Je ziet het al helemaal voor je. Begrijpelijk, maar probeer de plaats ook met een praktische blik te bekijken.

  1. Is deze plek geschikt als trouwlocatie? Is hij groot genoeg om al jullie gasten onder te brengen?
  2. Hoe begaanbaar is de plek voor mensen met nette schoenen en (naald)hakken? Wat als de ondergrond écht nat is; als het de nacht voordien wél geregend heeft bijvoorbeeld? 
  3. Kan je oma die slecht ter been is op deze locatie uit de voeten? Kunnen rolstoelen dat? 
  4. Hoe krijg je elektriciteit naar de locatie?
  5. Zal de trouwceremonie in de buurt overlast veroorzaken? 
  6. Moeten er toiletten worden voorzien? Hoe ver is de trouwceremonie van jouw feestlocatie? Is het één en ander vlot bereikbaar in geval van nood? 
  7. Hoe ga je sfeer scheppen? Hoe zorg je ervoor dat een eventueel slecht verlicht terrein veilig is voor je gasten?
  8. En wat met de kinderen? Hoe veilig is de omgeving voor je allerkleinste genodigden? Is er een vijver in de buurt bijvoorbeeld?

En hoe hou je het warm?

Je hebt de locatie praktisch bekeken. Hij is heel erg geschikt om je trouwceremonie buiten te houden, zelfs in de herfst of de winter. De weerapp belooft droog weer. JEEEJ, de trouwplechtigheid kan dus door gaan als gepland. Hoe zorg je er voor dat het de mooiste trouwceremonie ever is? Wat zoveel betekent als: hoe maak je je het je zelf en je gasten zo comfortabel mogelijk?

Ook in de zomer loont het om de huur van een een tent te overwegen. 

Want ook dan kan het regenen!

  • Zorg voor sjaals of plaids. 
  • Maak een kampvuur, zet vuurkorven of heaters neer. Overleg wel even met de eigenaar van de locatie of dit mag.  
  • Deel paraplu’s uit of zorg voor een tent. Tenten kan je huren met wanden, waardoor je genodigden beschut zitten. Overweeg ook de huur van een houten vloer (veelal apart te huren van de tent + let op! Een houten vloer is veel minder snel en gemakkelijk te verkrijgen dan een tent; wees er dus tijdig bij).
  • Voor foto’s tijdens de trouwceremonie: het duister valt veel sneller in dan in de zomermaanden; hou hier rekening mee. Plan je trouwceremonie zo vroeg mogelijk op de dag. 
  • Vertel je gasten over je voornemen om je trouwceremonie buiten te doen. Zo kunnen ze zich voorbereiden op een natte achtergrond of een killere namiddag. Misschien kunnen ze laarzen aantrekken? Ook voor jou als bruid levert het dragen van rubberen laarzen (eventueel in de kleuren van je thema) supergeinige foto’s op. 

Conclusie 

Hoewel de zomer gezien wordt als het hoogseizoen voor trouwceremonies buiten, kan het toch heel leuk zijn in de herfst of in de winter om je trouwceremonie buiten te houden! Denk maar eens aan de mooie herfstkleuren aan de bomen, de paddenstoelen die overal uit de grond schieten en in de winter: als het sneeuwt! En als ook nog eens een aangenaam herfst- of winterzonnetje schijnt, heb je een prachtig decor voor een echte herfst- of wintertrouwceremonie!

Leestip: Zo kies je de geschikte datum voor jouw bruiloft

Leestip: The Perfect Wedding over ‘Trouwen in de herfst’

Meer weten over trouwceremonies? 

De romantische trouwceremonie van An & Willem
Liefdevolle teksten voor kinderen tijdens de trouwceremonie