Hoe een vrijgezellenfeest organiseren als je maar met twee bent? 9 tips die je absoluut moet weten!

Hoe een vrijgezellenfeest organiseren, als je maar met twee bent? Alleen jij en de bruid; jij en je beste vriendin (hierna BFF) bijvoorbeeld. Mij overkwam het vorig jaar – toen mijn BFF ja zei tegen haar (inmiddels) man. Ik ben al jaren weddingplanner, maar nog nooit de getuige. Met de bruiloft van E. (mijn BFF dus) kwam er aan die hiaat in mijn status ein-de-lijk een ein-de!

In dit artikel krijg je van ervaringsdeskundige een aantal tips over hoe een vrijgezellenfeest organiseren, als je maar met twee bent.

9 tips om het perfecte vrijgezellenfeestje te organiseren voor je vriendin

Kies een datum: Oke.. first things first! Prik een datum. En zoals je misschien wel weet is dit alles behalve een peulenschil.

Gebruik een online datumprikker om uit te vogelen wanneer je vriendin kan. Doodle, datumprikker.nl, afspreken.nl, prikjedatum.nl – allemaal gratis manieren om zo snel mogelijk een geschikte datum te kiezen.

Want wist je dat met een datum en het aantal gasten elke eventplanning begint? Dus ook als je bij ons een opleiding volgt om weddingplanner te worden, begin je met die twee factoren de bruiloftsplanning van je (stage)bruidspaar! Al is er nog een derde factor, waarmee de planning begint en dat is het budget.

Kies je budget: Het bepalen van het budget is een heel belangrijk punt. Bedenk wat je ongeveer wilt uitgeven per persoon. In dit geval zijn dat er maar twee – de kosten voor de aanstaande bruid dien je mee te rekenen. Het is namelijk gebruikelijk dat bij een vrijgezellenfeest met meerdere gasten iedereen voor de bride of groom to be het vrijgezellenfeest betaalt. Nu ben jij en jij alleen hiervoor verantwoordelijk – dus het is extra belangrijk om voor je zelf uit te maken wat je kàn en wil spenderen. Als je weet hoeveel je kunt spenderen, kan je een awesome activiteit voor het vrijgezellenfeest van je vriendin bedenken.

Ask the bride: In al je enthousiasme zou je het nog gaan vergeten. Dat het een vrijgezellenfeest is voor een ander! Vraag daarom aan je bruid wat ze wil doen en wat vooral niet. Zelfs als je je vriendin goed denkt te kennen, is het geen crime om naar haar verwachtingen te vragen. Zo zou ik E. geen plezier gedaan hebben met stripavondjes en lange nachten in een discotheek. Niet omdat ze ‘te preuts’ is, maar omdat ze nu éénmaal geen nachtraaf is en té snel moe wordt om van zulk te genieten. Ik koos daarom voor een dagactiviteit. Ook alcohol is aan E. niet besteed, dus ik boekte géén coctailshakerij of wijnproeverij.
Overigens worden vaak vrijgezellendagen gepland van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Zo’n lange dag is helemaal niet erg, maar plan wat chill-momentjes in. Anders verspil je heel veel energie van hot naar her te rennen (en kan er ook veel mis lopen, met het vervoer of zo). Mijn studenten én bruidsparen weten hoe ik over bruiloftsplanning denk: keep it simple (dan ontwijken we Mr. Murphy).

Zoek de activiteit: Je hebt goed naar de bruid geluisterd? Het budget en de datum bepaald? Dan ga je op zoek naar de activiteit. Om Mr. Murphy zo veel mogelijk slim af te zijn, boek je één activiteit of meerdere activiteiten op één locatie. Of je zorgt er voor dat je bruid zorgeloos van punt A naar punt B geraakt. Ik koos voor E’s vrijgezellenfeest één locatie met één corebusiness: wellness.

Vraag GRATIS je mini-cursus aan!

*Gelieve volledig in te vullen

Voornaam

Familienaam

Maak van een cliché-activiteit een 2.0: Net omdat je maar met twee bent, lijkt het wel alsof je de clichés niet echt kan vermijden. Wellness, uit eten, city tripje – weinig origineel en waarschijnlijk al honderd keer gedaan, zo niet duizend keer. Maak er dan iets geweldigs van. Wij gingen naar Nooz. op mijn familieblog vertel ik je er meer over. Kies voor een restaurant waar ze met de handen eten, met een menu die helemaal op haar lijf is geschreven bijvoorbeeld. Een citytrip doe je in schattenjachtvorm – aan de hand van de liefdesgeschiedenis van haar en haar toekomstige. Het vergt wat out-of-the-boxthinking en het is niet altijd zo gemakkelijk als een Nooz te boeken, een wellness die op zich al waanzinnig is.

Hou het geheim: Vertel je bruid alleen wat ze moet meenemen, waar ze moet zijn en wanneer ze er moet zijn. De rest is yours to know and hers to guess.

Nog meer cliché – Het Spelletje: Een traditie die je op een vrijgezellenfeest in ere dient te houden, is Het Spelletje. Wellicht heet het zo niet, maar dat geeft niet. Iedereen die al ooit een vrijgezellenfeest organiseerde, ook al was het maar voor twee, weet dat er entertainment nodig is. Al is het maar omdat de bruid haar eigen centen dient te verdienen om er ‘ene op te doen’. Al is het maar omdat het anders saai wordt. Al is het maar omdat er het nu één maal bij hoort. E. hoefde niet haar eigen centen te verdienen, wat mij betreft. Dus liet ik haar geschenkjes verdienen. En wel met tien vragen, die ze moest beantwoorden. Tien vragen over haar en haar bruidegom. Netelig, direct, doordenkers – enfin, hilariteit alom. Haar antwoorden noteerde ik en daarna liet ik E. N. bellen – de bruidegom. Hij moest de zelfde vragen beantwoorden. Per matching antwoord mocht ze een geschenkje uitpakken.

Geef geschenken: Een bruid verdient dus geschenken, al moet ze ze verdienen. Ik pakte per vraag één klein geschenkje in. Dat hoeft écht waar niets al te duur te zijn. Het is het gebaar dat telt!

Neem je tijd en relax! Als gediplomeerd weddingplanner kan ik je het nu al vertellen: de trouwdag is hectisch. Neem daarom de tijd om te genieten tijdens het vrijgezellenfeest. Relax! Enjoy! En lopen er dingen fout, lach er om. Want wéét dat tijdens de Grote Dag ook alles misloopt wat er mis kan lopen. (Daarom neemt elke zich zelf respekterende bruid een ceremoniemeester onder de arm!)

Op zoek naar meer inspiratie. Vraag dan om ons advies!

Trouwen in een kasteel - ﹰHet Kasteel van Brasschaat
[Complete gids] Het huwelijkscontract eenvoudig uitgelegd voor weddingplanners en bruidsparen