Deze tips voor een probleemloze trouwplanning mag je niet missen

tips voor een probleemloze trouwplanning

Zoek je tips voor een probleemloze trouwplanning? Ja, vast wel, want een probleemloze trouwplanning bestaat niet helaas. Een vlekkeloze trouwdag ook niet per se – maar met een efficiënte en goed afgelijnde voorbereiding tackel je al heel wat beren op de weg.De meeste bruidsparen zijn zes maanden tot een jaar bezig met het plannen van hun bruiloft. Tijd genoeg om tegen dingen aan te lopen, voorspel ik je. Ik lijst vier bruiloftsbummers op en vertel hoe je ze kan aanpakken.

Tip der tips voor een probleemloze trouwplanning?

Zal ik je meteen de clou al geven? Communicatie is het sleutelwoord. Zodra je je bruiloft gaat plannen, ga je moeten praten met mensen. Op een weloverwogen maar besliste manier –

(Want je bent geen bridezilla en je wil niemand weg jagen)

(Maar het is jullie trouwdag en daar komt niemand tussen)

Wie niets zegt, krijgt ook niks gedaan, is ons devies.

Je verloofde maakt een ongeïnteresseerde indruk

Mijn ervaring is dat het met je aanstaande twee kanten op kan. Of hij is überenthousiast en stuitert rond als een ongeleid projectiel. Of hij kan nauwelijks een geeuw onderdrukken als jij begint over welke servietten kiezen bij jullie kleurthema.

Waar de bruid vaak al van dag één helemaal mee is in het plannen van haar droomdag, komt manlief maar zelden om het hoekje kijken. Toegegeven, bloemen, de jurk, de styling van de zaal – waarom zou een man zich daar mee bezig houden? Veel te ‘vrouwelijk’ voor hem. Een man is een man en daar valt weinig aan te doen.

De oplossing is redelijk eenvoudig. Speel in op waar ie zich wél voor interesseert. Een bruiloft bevat best wel wat ‘mannelijke’ elementen: het vervoer, de muziek, de catering. Zoek uit of je deze onderdelen van een trouwdag aan hem kan overlaten en durf dat dan ook. Want ik ervaar dat bruidjes dan weer zelden iets uit handen dúrven geven en dat is dan ook weer jammer. Tenslotte is het een dag van jullie tweeën en die moet je beleven met zijn tweeën, niet?

Iedereen heeft wel zijn zegje klaar

Ik ben lid van een aantal fora, waar bruiden komen ventileren.

“Mijn schoonmoeder wil dat de fotograaf ‘s ochtends ook bij mijn aanstaande langs gaat om diens aankleden te fotograferen, terwijl we beperkt in tijd zitten”.

“Mijn ene getuige kan met de andere niet door de deur en dreigt de boel op te blazen”.

“De schoonzus wil een witte jurk dragen en mijn moeder zegt dat ik het zo moet laten”.

Etc etc

Zodra een stel aangeeft te willen trouwen, lijkt het wel dat iedereen zijn input wil hebben in deze heuglijke gebeurtenis. Je moet dit, je moet dat.

(Oooh, heb je het al gezien op Pinterest. De naked cakes zijn het helemaal. Die moet je hebben of je telt niet meer mee)

Jouw bruiloft is hét evenement. Van. Het. Jaar. Niet verwonderlijk dat jouw vrienden en familie er deel van willen uitmaken. Maar het is jullie dag en af en toe zal je je been stijf moeten houden. Ik zeg altijd tegen mijn bruidsparen “Het is jullie dag en alleen die van jullie en als je mensen moet teleurstellen, dan is dat maar zo”.

En wat als jij niet alleen betaalt, maar je ouders ook hun duit in het zakje doen? (Geweldige beeldspraak, al zeg ik het zelf)

Dan maak je hele goede afspraken. Het is super dat je folks bijdragen en daar mógen ze het volgende mee – (lol)

Extra gasten uitnodigen voor op de receptie

Mee de bruidstaart gaan kiezen (Met de nadruk op méé)

De zaal versieren de avond vóór de trouwdag

Familie en vrienden mogen dus part of the plan zijn maar in the end it’s your decision!

Je budget swingt de pan uit

Verdorie, waren we allemaal maar zo rijk als Kylie Jenner, dan was ook voor onze trouwdag the sky the limit. Maar vroeg of laat bots je er tegen aan – de bovengrens van je budget, zal ik het maar noemen. En dan moet je downsizen, want het ezeltje met de gouden munten, sja, dat is een sprookje.

Besparen, maar niet inleveren? Kan perfect, hoor. De grootste hap uit je budget zijn de catering, de feestlocatie en de bloemen. Kijk of je daar in kan knippen.

Gasten van de gastenlijst schrappen? Een datum kiezen in het laagseizoen? Geen zes gangen menu maar een BBQ? Een polscorsage in plaats van dat bruidsboeket?

Ga in onderhandeling met je leveranciers en kijk wat er – tegen een kleiner budget – mogelijk is. En wat de gastenlijst betreft, moet die tante van het zevende knoopsgat (die mevrouw die je de laatste zestien jaar nooit meer gedag zei op straat) er écht bij zijn?

Moet je je collega’s uitnodigen?

Nee. Je doet waar je je goed bij voelt.

Als je geen goede band hebt met één of meerdere van je collega’s, waarom zou je ze dan uitnodigen op de belangrijkste dag van je leven?

Je legt ze gewoon uit wat de invite policy is en klaar is kees. Leg desnoods uit dat je slechts een beperkt budget hebt of dat de familie al zo dusdanig groot is dat de gastenlijst nu al de pan uit swingt.

En beperk op de werkvloer je trouwpraatjes. Dan stoot je zeker niemand voor de borst.

Ben je op zoek naar advies of wil je een schouder om op te huilen? Bel ons dan. Wij luisteren naar je.

Onderschatten van de voorbereiding

Mijn beste vriendin, waarop ik overigens alleen maar getuige was en géén weddingplanner, speelde het klaar in zes maanden, maar over het algemeen neemt de voorbereiding van een huwelijksdag gemiddeld een jaar in beslag. Achttien maanden is misschien soms te lang, een zes maanden krap (al bewijst mijn vriendin dat het kàn).

Hoe korter de voorbereiding is van een huwelijksfeest, hoe meer je zal moeten toegeven aan wat er misschien voor jou en je toekomstige toe doet en hoe minder tijd je zal kunnen besteden aan de details.

Daarom – geef je zelf wat meer tijd en creëer een dag waarvan je droomt. Om een droomdag te ontwerpen, heb je tijd nodig.

Je trouwjurk te vroeg of te laat bestellen

Met het zoeken van een jurk mag je niet té lang wachten. Het is het meest bijzondere kledingstuk dat je ooit zal kopen én er zit een flinke leveringstijd aan vast: doorgaans zes maanden! Begin dus niet té laat met je voorbereidingen op de zoektocht.

Te vroeg is dan ook weer niet goed: ik maak veel mee dat bruiden die te snel hun droomjurk vinden, later second thoughts krijgen, wat dan ook weer jammer is. Bovendien is het onmogelijk om al meteen van dag één een beeld te hebben van jouw ideale trouwdag. Details als het seizoen waar je in trouwt, de feestlocatie… ze kunnen allemaal je aanvankelijke keuze beïnvloeden. Dus neem de tijd om je grote dag te schetsen en op basis hiervan pas je trouwjurk te kiezen.

Geen budget hebben

Of er althans niet over spreken. Toegegeven, ze zijn niet heel erg sexy, zulke gesprekken, maar wel noodzakelijk. Bepaal van in het begin van jullie bruiloftsplanning hoeveel jullie globaal kunnen spenderen aan jullie trouwdag. En zet dit bedrag alvast opzij!

Bovendien is het handig om weten of jullie beide ouderparen bereid zijn om een duit in het zakje te doen.

O ja, ik hoor meer dan eens dat bruidsparen er op rekenen hun feest te kunnen betalen met de ‘enveloppekes’ die ze krijgen van hun gasten. Een soort van live betalen bijna. (De DJ wordt zo wel eens ter plaatse betaald).

Kan perfect, he – maar wees voorzichtig hiermee. Wat als de giften tegenvallen? Ik wil maar zeggen, er op rekenen mag, maar neem het niét mee in jullie globale budgetplanning!

Helemaal géén plan hebben is dan ook weer niet goed.

Beslis zo snel mogelijk wat je precies wil. Geen plan hebben, dus als een kip zonder kop aan de slag gaan is geen goed idee. Er is zo veel moois te ontdekken op het wereldwijde web, dat je je wel eens heel erg snel zou kunnen verliezen in je bruiloftsplanning.

 

Trouwen op den buiten - De Boerderij van Lizette
Waarom onze ceremoniemeester soms sneakers draagt én drie andere tips over (trouw)schoenen 
Tags :