mintandm

26 februari 2018

Geen reacties

Home Blog Trouwceremonie

De ceremoniespreker in België: Waarom Vlaamse stellen steeds meer kiezen voor een ceremoniespreker van eigen bodem

De ceremoniespreker in België: Waarom Vlaamse stellen steeds meer kiezen voor een ceremoniespreker van eigen bodem

De ceremoniespreker in België is slechts recent een fenomeen. In een land waar nog tot eind de jaren ’90 volop voor de kerk werd getrouwd, kreeg het concept ‘alternatieve viering’ voet aan de grond sinds een jaar of tien.

De Amerikaanse wedding officiant

In Amerika is de wedding ceremony een begrip. Het wettelijke huwelijk is er dan ook herleid tot het halen van een boterbriefje op het gemeentehuis – de marriage certificate.

A marriage certificate (sometimes: marriage lines) is an official statement that two people are married. In most jurisdictions, a marriage certificate is issued by a government official only after the civil registration of the marriage.

Trouwen is in de USA géén burgerlijke plechtigheid binnen de muren van een gemeente- of stadshuis: je rijdt naar een loket, vervult formaliteiten en dat is het.

Om het trouwen toch toch nog dat ceremoniële karakter te geven, spreekt een bruidspaar een officiant aan om hun huwelijk te bekrachtigen.

En dat mag je letterlijk nemen. In tegenstelling tot België waar je niet wettelijk kan trouwen buiten de muren van het gemeentehuis en door de burgemeester of de Schepen van Burgerlijke Stand, kan de Amerikaanse bruid en bruidegom wettelijk huwen op een purperen heide, een vliegtuig of in een roller coaster.

In sommige staten hoeft de officiant niet eens een échte te zijn. De tante of de nonkel met een cursus achter de kiezen, krijgt van de staat een tijdelijk bewijs dat hij of zij wettelijk mag huwen en klaar is kees!

Leuk toch!

Vraag GRATIS je mini-cursus aan!

*Gelieve volledig in te vullen

Voornaam

Familienaam

De Nederlandse BABS

In Nederland zijn ze niet alleen progressief in het cannabis- en het regenboogpietenbeleid. Daar kan een BABS je officiëel trouwen, de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Sommige Nederlandse gemeenten wijzen een BABS toe, maar even goed kan je ze inhuren. Zo kan de Nederlandse bruid en bruidegom elkaar officiëel het ja-woord geven op het strand, in het park of gewoon thuis.

Lees hier meer over de prijzen van een BABS en de verschillen

Zelf een BABS huren?

Als Belgisch echtpaar is het perfect mogelijk om een Nederlandse ceremoniespreker/BABS in te huren. Maar die kan je niet wettelijk trouwen helaas. Wettelijk trouwen kan in België alleen maar binnen de muren van het gemeentehuis en door de burgemeester of de Schepen van Burgerlijke Stand.

Archaïsch, I know. En best een beetje jammer, want net door deze maatregel zijn burgerlijke plechtigheden doorgaans heel erg kort (maximum 15 minuten, als je pech hebt) en worden ze – vooral in grootsteden – wel eens afgeraffeld, omdat je de zoveelste in rij bent en het volgende koppel staat al te wachten.

De meeste bruidsparen hechten daarom meer belang aan de ceremoniële plechtigheid – de kerk of een alternatieve viering.

Iets wat een BABS best kan, maar die moet helemaal uit Nederland komen en dat kost je heel wat aan vervoerskosten. Plus laten we wel wezen – hoewel we de zelfde taal spreken, is er een wereld van verschil in hoe we die taal voelen, vind ik.

Waarom een ceremoniespreker in België?

Misschien ben jij je bewust dat een burgerlijke plechtigheid in het gemeentehuis kort en krachtig is, te kort en te krachtig om echt stil te staan bij de redenen waarom je trouwt. Jullie verhaal wordt niet verteld, er is geen tijd voor trouwgeloften en het uitwisselen van de ringen is niet meer dan een formaliteit. De mensen die je zorgvuldig uitkoos als de getuigen van je huwelijk, zetten een handtekening, maar worden niet aan het woord gelaten, laat staan dat bijvoorbeeld de vader van de bruid zijn dank mag uiten aan zijn kersverse schoonzoon.

Je wil een trouwceremonie waar al deze zaken wel aan bod komen. Dan is er de Kerk, Het Huis van de Mens of , de ceremoniespreker in België.

Wat we je kunnen bieden

Vlamingen zijn van alle markten thuis: we zijn geboren ondernemers, we spreken verschillende talen en we schrijven trouwceremonies op maat.

Geen snel snel afhaspelen van wat er echt toe doet: we vertellen jullie persoonlijke verhaal aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en intensief contact. In vijfenveertig tot maximum een uur passeren alle ultrapersoonlijke elementen de revue: vrienden, familie en getuigen doen een duit in het zakje voor die lach en de traan, jullie wisselen ringen en jullie trouwgeloften uit op een manier die jullie eigen is en we verklaren jullie man en vrouw en het feest voor geopend.

Omdat Mint & Memories een hart heeft voor jullie persoonlijke moment, wil het de komende jaren een keurmerk zijn voor wat het meest belangrijke moment is van jullie trouwdag. En dat kan alleen als het gaat samenwerken met mensen, die een zelfde passie hebben voor het ceremonie schrijven en spreken.

Mint & Memories vond een soulmate, een professional die net als wij liefde ademt voor het geschreven woord: Hilde Massaer van Magical Weddings.

Neem gauw een kijkje op haar website.

Voortaan werken wij samen aan een betere basis voor de Belgische ceremoniespreker, een garantie dat jouw Mooiste Moment alle aandacht krijgt dat het verdient.

In het najaar lanceren wij het keurmerk voor de Belgische ceremoniespreker. De ultieme match voor jouw plechtigheid.

Keep an eye on us.

Q: Hoe schrijf ik de mooiste trouwgelofte ooit voor mijn trouwceremonie? + voorbeelden van échte trouwgeloften
Wat is het verschil tussen een ceremoniespreker en een ceremoniemeester?