Wat met de kinderen tijdens de trouwceremonie? Ik wil kinderen graag betrekken bij onze trouwceremonie, maar hoe?

Ze zijn zo leuk, de kinderen. Omdat ze spontaan zijn, creëren ze de meest onverwachte momenten en daar smult je fotograaf van. Ook tijdens onze trouwceremonies heb ik meer dan eens de eer om met kinderen te mogen werken. Dat het telkens fun is. En ontroering. En levendigheid, dat ook. Betrek ze bij je trouwceremonie en je hebt aan kinderen geen kind. 

(Sorry, ik kon het niet laten).

De opening van de trouwceremonie

All credits by Johan Van Cauwenberge @Pixelduo Fotography

Trouwen verbindt niet alleen twee verliefde partners.  Ook de kinderen worden door een bruiloft verbonden met de nieuwe partner en eventuele andere kinderen. Door een trouwceremonie zo vorm te geven, dat ook (plus-)kinderen zich welkom voelen, wordt de trouwdag ook een klein beetje van hen.
Laat ze bijvoorbeeld de ringen te brengen. 

Het zijn ook superschattige sleepdragers.

Laat de benjamin van de familie de trouwceremonie openen met een krijtbordje. ‘Ladies, I’m still single’ of ‘Here comes the bride’. Beiden een klassieker, maar oh zo cute.

De meisjes strooien dan weer graag met de bloemetjes op het gangpad. 

Ook leuk: laat de kinderen een speciale trouwakte tekenen tijdens de ceremonie. Extra speciaal als het om plus-kinderen gaat. Je verwelkomt ze als het ware in je gezin.

Misschien willen de kinderen zelf wel wat zeggen tijdens de trouwceremonie. In de bibliotheek vind je heel leuke boeken met teksten op kindermaat. Ook gedichten zijn gemakkelijk voor te lezen of voor te dragen. Of wilen ze een liedje zingen? Ik heb zelfs al dansende kinderen gehad in mijn trouwceremonies; echt heel mooi om te zien. 

Grotere kinderen willen vaker liever op praktisch gebied helpen. Onlangs liet ik de oudste van drie mee helpen met de plaatsen aan te wijzen voor het publiek. Droeg ie op zijn manier bij en stond ie toch niet al te erg in de belangststelling, wat ie prima vond. 

Schrijf eens niet alleen een trouwbelofte voor je aanstaande maar maak als gezin een persoonlijk trouwbelofte. Beloof niet alleen trouw aan elkaar maar ook aan jullie kinderen. Op facebook kwam een Portugese bruidegom voorbij die iets dergelijks deed voor de (plus-)dochter. Je verstaat geen woord van wat ie zegt (want geen ondertiteling); maar de lichaamstaal zei genoeg. Haal die zakdoeken maar boven. 
Heb je een vader die er niet mee in zit zijn plaats af te staan aan je zoon? Laat de zoon je dan naar het ‘altaar‘ wandelen.

Wil je je kind ook ‘ringen‘? Koop dan een kleinere ring voor haar of hem. Een bijzonder moment dat ie wellicht nooit meer zal vergeten.

And last but not least – voor de durvers onder je kroost, de flashmob. Superplezant om je gasten mee te verrassen. Je ene kind begint – in het publiek – te dansen en de rest valt in. Variant op het zelfde thema: zingen. 

Zoek je inspiratie voor een wervelende trouwceremonie? Bel ons. Wij zitten boordevol inspiratie. 

Waarom het leuk is om je trouwgeloften in een trouwgelofteboekje te schrijven
Q : Welk (uittrede)lied is perfect voor onze persoonlijke trouwceremonie?