Q: Hoe schrijf ik de mooiste trouwgelofte ooit voor mijn trouwceremonie?

Heb je net je persoonlijke ceremonie bij ons geboekt? Dan is er veel kans dat ik je gevraagd heb of je je eigen trouwgeloften zal schrijven. Niet alleen jij maar ook je partner ontkomt niet aan deze vraag. Eerlijk gezegd zal ik hier zelfs een beetje op aandringen.

De trouwgeloften is niet voor niets hét hoogtepunt van onze persoonlijke ceremonie en misschien wel van de hele trouwdag.

Met de trouwgelofte of trouwbelofte geef je op een dieper niveau invulling aan de ‘JA’ die je elkaar geeft. Wie zich waagt aan het schrijven van de trouwgelofte, wordt zich bewust van wat het huwelijk eigenlijk inhoudt.

In de trouwbelofte kan je dieper in gaan op de volgende vragen –

 • Wat beloof je elkaar nu echt?
 • Waarom werd je verliefd op deze persoon?
 • Wat wil je samen bereiken?
 • Waarom wil je oud worden met deze persoon en waarom wil je hem of haar gelukkig maken?

En mag het wat ‘plechtiger’ zijn …

 • Wat was een ‘goede dag’ voor jullie relatie en wat was een ‘kwade dag’?
 • Heb je toen trouw ervaren?
 • Heb je al ervaren  dat het heel goed of minder goed gaat in de relatie?
 • Hebben jullie al ziekte of gezondheid ervaren? Hoe gingen jullie daarmee om?
 • Merk je dat je partner je liefheeft en waardeert? Wanneer? Hoe?

Toch kan het schrijven (en het uitspreken) van trouwgeloften één van de lastigste dingen zijn van de hele voorbereiding op je huwelijksdag. Niet iedereen is het gewend om en publique spreken.

Doorgaans raad ik mijn bruidskoppels aan om het één en ander geheim te houden voor je partner, wat betekent dat je niet bij elkaar te rade kan.

Bovendien vermoeden veel trouwlustigen (en vaker zijn dat de bruidegoms dan de bruiden) dat er géén groot schrijver aan hen verloren is gegaan. Laat staat dat een man gewend is om zijn diepste gevoelens te spuien op papier.

Maar geen nood, Mint&Memories staat je graag ter zijde zodat ook jij de mooiste en de meest sprekende trouwbelofte  ever uit jouw mouw schudt.
Hier komen een aantal tips die het schrijven van een trouwgelofte vergemakkelijken.

 1. Noteer en bewaar je ideeën op post-its. Of koop in den Action een notaboekje en hou dat bij je. Zodra er iets opborrelen, noteren die hap. Bewaar dit boekje ook naast je bed, want de beste ideeën komen vaak ’s nachts.
 2. Als je aan de tekst begint, vraag je dan af in welke sfeer je je trouwbelofte wil schrijven – humoristisch? Eerder plechtig en ernstig? Als je dicht bij je zelf blijft, schrijf je de mooiste teksten.
 3. Begin nu te schrijven in grote lijnen. Hou de bovenstaande vragen als leidraad.
 4. Probeer maximum een A4-tje aan te houden. Als je straks voor de spiegel oefent, zou je maximum een drietal minuten aan het woord mogen zijn. Misschien kan je ook even afpassen met je toekomstige dat de lengte van jullie zieleroerselen ongeveer overeenkomt.  Dat hij er zich niet van afmaakt met vier zinnen en jij vier pagina’s.
 5. Niet meteen inspiratie? Kijk naar een foto van haar of hem.
 6. Verwerk er een leuke anekdote in of haal een bijzondere gebeurtenis aan tussen jullie. Take a trip down memory lane.
 7. Geen tekstschrijver? Dan is een mooie song, een tekenend verhaal of een leuk gedicht ook OK.
 8. Je eerste gedachten zijn doorgaans de meest oprechte. Ga een trouwbelofte niet te veel editen. Loop ‘m alleen na op grote fouten en op opbouw. Heeft jouw trouwbelofte een logische opbouw?
 9. Vergeet niet iets te ‘beloven’. Doe een belofte die je kan nakomen.
 10. Oefen luidop. Voor een spiegel of voor een klein publiek. Zo hoor je ook meteen of er ‘fouten’ in zitten. Hoe meer je oefent, hoe minder awkward het wordt straks op de ceremonie.

Nog meer tips nodig? Neem dan gauw contact met ons op.

Wij schrijven jouw persoonlijke trouwceremonie! Wat zit er in onze prijs van 640 euro inbegrepen? 
Q : Hoe ziet een persoonlijke ceremonie er uit bij Mint?