Goedkoop trouwen: hou het budget in evenwicht met deze 17 tips

De ene crisis na de andere, keiharde energieprijzen, oorlog in Europa, – we hebben ons portie wel gehad de laatste tijd. Ook door Corona grijpen steeds meer bruidsparen naar budgettair aantrekkelijk trouwen. Goedkoop trouwen is een trend en een noodzaak anno 2022, maar dat hoeft geen domper op jullie feestvreugde te zijn. In dit artikel 16 beproefde tips om goedkoop te trouwen zonder in te boeten aan wat voor jullie prioritair is.

Totaalbudget en verdeelsleutel

Eén van de belangrijke taken om het budget van een bruiloft bewaken is het opstellen van een budgetplanning. Prijsbewust of goedkoop trouwen vereist namelijk inzicht in wat je kàn (of wil) spenderen aan je droombruiloft. Als je weet wat je kan besteden, houd je de kosten makkelijker onder controle. Probeer dus zo snel je kan het totaal budget vast te leggen.

Dit doe je meteen, nog voor je aan de huwelijksplanning begint. In een latere fase kan je budget al behoorlijk zijn scheef getrokken, omdat je mogelijk al te veel uitgaf. In principe kan je niet beginnen plannen, zonder te weten hoeveel je in totaal kan uitgeven aan je huwelijk.

Na het bepalen van het totaal budget probeer voor je zelf inzichtelijk te maken wat je belangrijk vindt en wat iets minder hoog op de prioriteitenlijst staat. Prioriteiten mogen best wat meer kosten, op minder belangrijke zaken kan je gaan besparen. Dit heet de verdeelsleutel.

Bijvoorbeeld: je droomt al heel lang over die prinsessenjurk, je wil een waanzinnig avondfeest met alles er op en er aan, je wil in niets minder dan een koets met zes paarden naar de kerk worden gevoerd.

Iets minder belangrijk vind je de muziek, de ringen en de uitnodigingen. Dan zou je in je budgetbepaling kunnen kiezen om op die drie laatste posten stevig te besparen en wat meer budget te voorzien voor de eerste drie kostenposten.

goedkoop trouwen

Goedkoop trouwen in 17 tips

Besparen dus. Je kwam er net achter dat je totaal budget voor je trouwdag best mooi is, maar dat als je al je kostenposten optelt, je budget wordt overschreden. Dan kan je bijvoorbeeld op bepaalde posten gaan budgetteren en wel op de volgende manier –

  1. Snoei in de gastenlijst. Hoe minder gasten (bijvoorbeeld alleen zij die er echt toe doen) hoe minder het je kost. Plus het is vaker gezellig en intiem. Tegenwoordig zijn micro-weddings – want zo wordt een kleine, intieme trouw genoemd – een heuse trend en terecht!
  2. Ga voor een budgettrouwjurk, eentje wat je daarna nog kan ‘doordragen’. Andere opties: tweedehands, huren of bestellen in China (heb ik heel goede ervaringen mee).
  3. Bekijk de trouwformule. De trouwformule is hoe je dat dag er uit ziet. Meestal is dat gemeentehuis, kerk, receptie en avondfeest. Door de trouwformule helemaal om te gooien, in te korten of te verdelen over een hele periode in plaats van alles op één dag, wordt trouwen goedkoper. In plaats van een avondfeest een fuif bijvoorbeeld of geen zesgangenmenu maar een gemoedelijke BBQ. Toen ik huwde, kozen wij voor een avondmaal met de hele familie, maar om 18 uur was de dag gedaan. (Wat er over bleef van het budget spendeerden we aan onszelf in de vorm van een luxueuze bruidssuite).
  4. Hét keyword voor een budgetvriendelijk huwelijk is plannen! Begin ruim op tijd. Bepaal je totaalbudget en zet dat op een aparte rekening. Zo weerhou je je zelf om steeds maar meer geld te gaan bij lenen van de rekening waarbij je je trouwgeld zette.
  5. Trouwen buiten het hoogseizoen (mei tot en met september) is voordeliger. Feestlocaties geven vaak fikse kortingen om toch nog aan de bak te komen.
  6. Ga voor een alternatieve locatie. Huur de lokale parochiezaal, je eigen tuin, een weide af voor je festiviteiten. Let op: hou rekening met extra kosten zoals een tent, personeel en het huren van meubilair. Soms kan het budget hiermee oplopen..
  7. Idem voor de burgerlijke plechtigheid. Sommige gemeenten zijn goedkoper als je in de week voor de wet huwt.
  8. Bespaar op je trouwschoenen. Ga in de soldenperiode vóór je bruiloft al op zoek. Weet je wat? Shop ook meteen je hele decoratie bij elkaar dan. Hou wel rekening met het seizoen. Trouw je in de winter, ga dan vlak na de eindejaarsfeesten op schattenjacht. De winkels gooien de kerstverlichting en de winterdeco naar je hoofd!
  9. Kies niet voor de geijkte trouwringen maar voor de gewone ring die je laat graveren.
  10. De duurste kostenposten zijn de feestlocatie en de bloemen. Door al op één plaats te huwen (en niet voor elk onderdeel van de trouwdag van jut naar jaar te rijden) kom je al een heel end. Voor de bloemen opteer je voor namaakexemplaren (eventueel in combinatie met verse bloemen) en veel groen in de decoratie.
  11. Veel bruidsparen willen champagne. Een kwaliteitsvolle cava is even lekker en goedkoper!
  12. Ook met de hapjes tijdens de receptie kan je besparen. Ik hoor vaak dat gasten een bitterbal of een kaasplankje even lekker hadden gevonden als een exquis amuse.
  13. Steek een digitale uitnodiging in elkaar.
  14. Heeft de bruidegom nog ergens een net pak hangen? Of kan hij het lenen van iemand? Ook huren kan een slok op de borrel betekenen.
  15. Vraag om een student-fotograaf of spreek een familielid aan om het beeldmateriaal te maken. Let op: dit heeft voor-, maar ook nadelen. Foto’s van een huwelijk maak je slechts één keer. Denk hier over na.
  16. Skip het dessertenbuffet en ga meteen naar de bruidstaart. Of vraag de Handige Henrietta van de familie om een feestelijke taart te bakken. Ook een mogelijkheid: laat de gasten hun bakkunsten boven halen en maak er een taartenbuffet van.
  17. Een manier om te besparen op een trouwceremonie is zélf aan de slag gaan. Lees hier meer over hoe je dat aanpakt.
Waarom trouwen met een lege doosconcept niet zo'n goed idee is als je een beperkt budget hebt
Q&A: Hoe kan ik met een beperkt budget toch een prachtige bruiloft hebben?