Q&A : Wat doet een ceremoniemeester?

Mint&Memories krijgt geregeld de vraag wat een ceremoniemeester precies doet. In dit artikel geef ik een antwoord op de meest gestelde vragen van bruidsparen.

Q: Wat doet een ceremoniemeester in het algemeen?

In het algemeen begeleidt onze ceremoniemeester het ceremoniële gedeelte van een huwelijksdag. Doorgaans behelst dit de burgerlijke trouw op het gemeentehuis en de kerkdienst. Niet elk bruidspaar kiest er voor om kerkelijk te huwen.

Q: Hoe ziet een werkdag eruit van een ceremoniemeester?

De ceremoniemeester start zijn of haar dag meestal van uit het huis van de bruid. Zodra de bruidegom arriveert met zijn gevolg, orchestreert hij of zij de ontvangst. Wij kennen een heleboel fijne manieren om je verloofde voor de eerste keer in haar trouwjurk te zien.

Aan de hand van het draaiboek wordt de suite gebriefd voor de opstelling. Soms dirigeert de hij of zij de bruidsstoet en begeleidt de suite en het bruidspaar op de correcte manier in en uit het gemeentehuis en kerk. Natuurlijk wordt de bruid pas als laatste ‘opgevoerd’ op een zo magistraal mogelijke manier – het moment waar de hele kerk op heeft gewacht.

Van de burgemeester of de Schepen van Stand heeft de ceremoniemeester het trouwboekje ontvangen en dat wordt voor de kerkdienst begint, aan de voorganger overhandigd. Soms gebeurt het dat ook de bruidskaars of een CD met muziek moet worden afgegeven of dat er kerkboekjes op de stoelen moeten worden gelegd. Heeft het bruidspaar gekozen voor life-muziek, geeft de ceremoniemeester eventueel een teken aan de dirigent. Soms gaat hij of zij zelfs met de collecteschaal rond, als de voorganger dat vraagt.

Als het bruidskoppel kerkelijk getrouwd zijn, wordt er samen met de suite op gepaste wijze naar buiten gegaan. Buiten zorgt de ceremoniemeester dat het toegestroomde volk de nieuwbakken meneer en mevrouw feestelijk kunnen begroeten en dat cadeaus, bloemen en enveloppen meteen veilig worden opgeborgen. Ook het trouwboekje wordt teruggegeven aan het bruidspaar.

De werkdag stopt pas als het bruidspaar veilig en wel uit de kerk is en alle geplogendheden zijn voldaan.

Q: Waarvoor is een ceremoniemeester nog handig?

Een ceremoniemeester blust brandjes. Dit gebeurt discreet achter de schermen, zodat ons bruidskoppel daar vaak niet eens van op de hoogte is. Je hebt ook geen horloge meer nodig – het dagprogramma wordt in de gaten gehouden en je wordt tijdig overal heen begeleid.

Een ceremoniemeester past eventueel de huwelijksetiquette toe. Ook als spokesman tussen bijvoorbeeld bruidskoppel en Schepen van Stand of voorganger heeft hij of zij een belangrijke taak. Ik merk vaak dat hij of zij gedurende zijn ‘uren’ een vriend van de familie is, die wel eens van een glaasje champagne nipt en een hapje eet, maar vooral daar het hoofd koel houdt waar het bruidspaar het durft te verliezen.

Ben jij op zoek naar een ceremoniemeester om het officiele gedeelte van jouw grote dag te begeleiden?

 

Neem dan hier contact met ons op.

Wat mag dat grapje kosten? Klik hier voor meer informatie.

Petra & Silvester's Roaring 20's Party