Wat is een suite + wie zit waar tijdens de trouwceremonie?

Mint & Memories is niet alleen gespecialiseerd in het begeleiden van burgerlijke en/of kerkelijke plechtigheden, maar ook als je voor onze op maat geschreven trouwceremonie kiest, nemen wij de suitebegeleiding voor onze rekening (vlak voor en vlak na de trouwceremonie).

Ik begin dit artikel met je te vertellen wat een suite is. Omdat een suite de huwelijksetiquette volgt is het vooral van belang om te weten wie waar zit tijdens de trouwceremonie. Maar ook voor de gewone gasten van een trouwceremonie zijn de plaatsen van belang.

Wat is de suite?

De trouwstoet of de suite is de dichte familie, zij die doorgaans de hele trouwdag aan de zijde van het bruidspaar staan en mee gaan naar het burgerlijke en/of het ceremoniële huwelijk. Kiezen wie in de suite zal zitten op je huwelijk is vaak erg moeilijk, omdat een suite best niet te lang is. Hoe langer de suite is, hoe minder persoonlijk contact jullie zullen hebben met elk familielid of vriend die deel uitmaakt van de suite en hoe moeilijker het wordt om vertragingen te vermijden.

Een suite heeft bepaalde taken/rollen tijdens de trouwdag.

Tot de trouwstoet behoort (in theorie)

Bruidspaar

Getuigen

Bruidsdame/bruidsheer

De bruidsmeisjes

De ringendrager en het bloemenmeisje (ook: bruidskindjes)

Wat is het verschil tussen een bruidsmeisje en een getuige?

Het opstellen ervan

Al van oudsher volgt een suite de huwelijksetiquette. Om de trouwstoet volgens deze etiquette te regisseren wordt daarom vaak beroep gedaan op een ceremoniemeester.

Er is namelijk een voorgeschreven volgorde bij het binnenkomen en het buitengaan van het gemeentehuis en de kerk/ceremonie.

De suite is letterlijk een stoet, dus ze gaan per twee zij aan zij binnen en buiten. De opstelling voor het gemeentehuis is anders dan voor de kerk. Ook de orde van binnen en buiten gaan van de ceremonie is anders. Dames en heren verwisselen bijvoorbeeld van plaats. Dit is een geschiedkundig dingetje!

Het is ook een kwestie van persoonlijke keuze van de ceremoniemeester. Ik merk dat collega-ceremoniemeesters het soms anders aanpakken. Mint&Memories kiest altijd voor de meest geschiedkundige manier.

suite

Suite in het gemeentehuis

De overige bezoekers gaan als eerste binnen. De ceremoniemeester checkt op voorhand hoe de opstelling van de stoelen is in de trouwzaal. Dat verschilt per gemeentehuis.

De overige gasten nemen al plaats, voor de trouwstoet binnenkomt.

Een ceremoniemeester kiest over het algemeen de opstelling vanuit ervaring en afhankelijk van het aantal suiteleden. De volgende opstelling is – voor het burgerlijk huwelijk – de meest eenvoudige vorm.

Bruid en bruidegom lopen voorop. De bruidegom loopt links, de bruid rechts. Zij worden dan achtereenvolgens gevolgd door de ouders van de bruid en de ouders van de bruidegom. Daarna volgen de broers/zussen van de bruid en daarna de broers/zussen van de bruidegom. De getuigen die geen familie zijn sluiten de trouwstoet af.

Natuurlijk zijn er andere opstellingen mogelijk.

Suite in de kerk

Eerst gaan de overige bezoekers van de ceremonie de kerk binnen en nemen al plaats. Ook hier begeleidt de ceremoniemeester.

De ceremoniemeester of diens assistent houdt de twee à drie rijen vrij voor de suite, die later de kerk zal betreden.

Bij binnenkomst van de kerk komt de bruidegom als eerste met zijn moeder. De bruidegom loopt rechts, zijn begeleidster links.

Zij worden dan achtereenvolgens gevolgd door de moeder van de bruid aan de arm van de vader van de bruidegom.

Daarna volgen de broers/zussen van de bruid en daarna de broers/zussen van de bruidegom en daarna de getuigen die geen familie zijn. Eventueel in volgorde van leeftijd: de oudste gaat eerst.

Als laatste volgt de bruid, begeleid door haar vader, voorafgegaan door haar bruidskinderen.

De heren lopen rechts, de dames links.

De suite van de bruid zitten aan de kant van de bruid.

(= LINKS)

De suite van de bruidegom zitten aan de kant van de bruidegom.

(= RECHTS)

TOPTIP: Vraag het bruidspaar om naamkaartjes neer te leggen op de eerste rij(en). Zo worden de plaatsen ‘gereserveerd’.

Wist je dat?

De bovenstaande manier in de kerk maakt een wondermooie ‘overdracht’ mogelijk door de vader van de bruid.

De bruidegom staat vooraan rechts zijn bruid op te wachten. De bruid wordt begeleid door haar vader, die door rechts van zijn dochter te lopen, tussen bruid en bruidegom in komt te staan op het einde van het gangpad.

Zo kan vader nog een kort woordje richten tot zijn toekomstige schoonzoon en de bruid symbolisch ‘overhandigen’. (= RECHTS)

Lees meer: De ceremoniemeester: taken tijdens een bruiloft: 100 keer wat we doen!

Liever een kant-en-klaar misboekje, volledig uitgeschreven?

De ceremoniemeester: taken tijdens een bruiloft: 100 keer wat we doen!
Wat is het verschil tussen een ceremoniespreker en een ceremoniemeester?